Військові кораблі України йдуть в Азовське море через Керченську протоку

12:42, 23.09.2018
Військові кораблі України йдуть в Азовське море через Керченську протоку

"Донбас" та "Корець" на шляху до Азову обійшли окупований півострів Крим (фото: Український мілітарний портал)

Українські військові кораблі дісталися Керченської протоки на шляху до Бердянська на Азові.

Про це повідомляє Український мілітарний портал.

Пошуково-рятувальне судно A500 "Донбас" та морський буксир A830 "Корець" вирушили з Західної військово-морської бази ВМС України в Одесі у четвер, 20 вересня.

Станом на ранок неділі вони перебувають безпосередньо перед мостом з півострова Тамань до Криму.

"Починаючи від переходу поблизу окупованого Севастополя українські кораблі почав супроводжувати патрульний корабель Берегової охорони ФСБ РФ – "Аметист" проекту 22460, згодом до нього долучився ще один не встановлений корабель", - додає Український мілітарний портал.

Українські військові кораблі мають пройти через контрольовану Росією Керченську протоку.

Азовське море, відповідно до договору 2003 року, внутрішнє для України та Росії, тому військові кораблі ВСМУ мають проходити через неї безперешкодно.

"Донбас" та "Корець" мають стати основою новоствореної військово-морської бази українського флоту на Азовському морі.

Під час проходу суден до Азову літак розвідник Boeing RC-135V Військово-повітряних сил США здійснював польоти над Чорним морем. У неділю, 23 вересня, він виконував завдання поблизу Керченської протоки.

Нагадаємо, Росія вдається до блокування торгових суден в Азовському морі. Кораблі затримуються на декілька годин, а то і днів для перевірки росіянами. Таким способом Росія ускладнює морське сполучення із українськими портами у Азовському морі. 

Через побудову Керченського мосту близько 140 кораблів не зможуть заходити в Азовське море, бо габарити мосту із Росії до окупованого Криму не дозволяють їм це зробити.

Президент України Петро Порошенко не виключав нападу Росії на Маріуполь із Азову.

Наприкінці серпня командувач Військово-морських сил Ігор Воронченко заявив, що Україна збільшить військову присутність в Азовському морі.

Конфлікт в Азові перейшов у гостру фазу після того, як українські прикордонники затримали російське судно Норд, яке заходило в Кримські порти, а силовики Росії схопили рибалок із бердянська та звинуватили їх у браконьєрстві.