Відео із розхвалюванням Генпрокуратури та її очільника Юрія Луценка суд визнав соціальною рекламою

14:39, 24.09.2018
Відео із розхвалюванням Генпрокуратури та її очільника Юрія Луценка суд визнав соціальною рекламою

Юрій Луценко відповідно до посади має бути нейтральним до політики (фото: Радіо свобода)

Активісти програли суд щодо законності демонстрації під виглядом соціальної реклами роликів про діяльність Генеральної прокурори та її очільника Юрія Луценка, в яких розхвалюють досягнення цієї структури.

Як повідомляє Українська правда з посиланням на Центр протидії корупції, Окружний адмінсуд у понеділок відмовив організації у задоволені позову.

"Суд визнав сумнозвісну "рекламу Луценка" соціальною. Суддя Каракашьян вирішив, що статистику, наведену в ролику, перевірити неможливо", – зазначають активісти.

Водночас активісти стверджують, що отримали "офіційні дані, які в рази розходяться з озвученим на роликах з Луценком".

"Ми це так просто не залишимо. Будемо подавати апеляцію", – заявили в ЦПК.

Пояснюючи відсутність політичної реклами у "рекламі", суддя Сергій Каракашьян сказав, що "пан Луценко не відокремлюється від своєї посади", і ролики працюють "і на користь йому, і на шкоду".

Окружний адмінсуд Києва відкрив провадження стосовно законності демонстрації на радіо і телебаченні роликів після скарги ЦПК на Національну раду з питань телебачення і радіомовлення за те, що вона надала статус соціальної рекламі "Виконуємо закон. Встановлюємо справедливість", де хвалять Луценка, і таким чином дозволила транслювати її безкоштовно.

Третьою особою у справі став генеральний прокурор Юрій Луценко та громадська організація "Українська антикорупційна асоціація".

Як повідомлялося, у ЗМІ з'явилась публікація, що Генпрокурор Юрій Луценко використовує своє відомство для самореклами на радіо і телебаченні.



У Генеральній прокуратурі заявили, що не мають стосунку до виготовлення, замовлення та розповсюдження рекламних роликів щодо роботи відомства і не знають, хто їх замовляв.

Попри це журналісти оприлюднили дані, які говорять про причетність оточення генпрокурора до розповсюдження "соціальної реклами" про Юрія Луценка та його відомство.

В "1+1 media" зазначили, що ролики з рекламою діяльності Генпрокуратури транслювалися в ефірі телеканалу "1+1" за квотою соціальної реклами після відповідного листа від Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Генеральна прокуратура заявила, що зверталася до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення з проханням роз'яснити процедуру надання аудіовізуальним матеріалам статусу соціальної реклами.

Пізніше Громадська організація "Українська антикорупційна асоціація" заявила, що є ініціатором створення відео- та аудіороликів присвячених діяльності Генеральної прокуратури.

Як повідомляла "УМ", Юрій Луценко анонсував повернення в політику після президентських виборів.