З університету Богомольця зникли ключові документи: фінансова діяльність зупинена

22:06, 26.09.2018
З університету Богомольця зникли ключові документи: фінансова діяльність зупинена

Поліція розшукує статут НМУ імені О.О. Богомольця (фото: ТСН)

Міністерство охорони здоров’я повідомило, що із Національного медичного університету зникла низка важливих документів, а установа припинила фінансову діяльність.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на прес-службу МОЗ.

За даними відомства, комісія, яка перевіряє фінансово-господарську діяльність медвишу за період з 1 жовтня 2015 року по 18 вересня 2018 року, виявила, що в ректораті НМУ відсутні ключові для роботи закладу документи.

Серед них: оригінал Статуту університету, оригінал та копії ліцензій на провадження освітньої діяльності, оригінал та копії сертифікатів на акредитацію, правила внутрішнього трудового розпорядку, документація щодо захисту персональних даних працівників університету, накази про призначення, звільнення, переведення та відпустки, накази про встановлення надбавок та премій співробітникам, бюджетні запити та розрахунки до бюджетних коштів, річний план закупівель, протоколи засідань тендерного комітету.

МОЗ стверджує, що без цих документів функціонування університету неможливе.

Виконувач обов'язків ректора Олександр Науменко заявив про зникнення документів в Національну поліцію.

Також міністерство повідомляє, що, за словами викладачів і студентів, документи зникли за вказівками Катерини Амосової, яку нещодавно суд поновив на посаді ректорки, та її оточення. Також вони розповіли, що колишнє керівництво погрожує кримінальною відповідальністю тим, хто буде співпрацювати з комісією МОЗ та призначеним в.о. ректора Науменком.

«МОЗ України наголошує на тому, що подібні погрози — лише засіб залякування та маніпулювання у корисливих цілях», — підкреслили у відомстві.

Комісія також виявила, що понад 80 працівників ректорату відсутні на робочих місцях.

Повідомляється, що до міністерства надходять численні повідомлення від викладачів та студентів про те, що потрібні для роботи комісії документи зникають за прямими вказівками Катерини Амосової та її прибічників - Володимира Мішалова, Олександра Никитюка та Ярослава Цехмістера.

Зазначається, що через наведені порушення вся фінансова діяльність закладу наразі зупинена.

МОЗ також попередило Держказнайчейство про можливе незаконне розпорядження коштами платників податків, «адже наявні також і свідчення про те, що на співробітників Держказначейства чиниться тиск з метою забезпечити платежі за підписом осіб, які звільнені з НМУ». 

Таким чином у заручниках ситуації опиняються студенти та викладачі усього університету, адже установа не може платити стипендії та зарплати, оплачувати поточні рахунки, у тому числі за комунальні послуги.

Нагадаєм, Катерину Амосову суд поновив на посаді ректора НМУ імені О.О. Богомольця.