Україна отримала 2 патрульні катери від США

10:34, 28.09.2018
Україна отримала 2 патрульні катери від США

Підписання документів про передачу військових катерів від США Україні (фото: Петро Порошенко / Facebook)

Військово-морські сили України отримали 2 патрульні катери типу Island ("Айленд") від США.

Церемонія передачі катерів відбулася в Балтиморі за участі президента України Петра Порошенка.

"Перші два човни класу "Island" стануть ще однією цеглиною в зміцненні військово-морського альянсу між українським та американським народами", - зазначається на Facebook-сторінці Петра Порошенка.

30-метрові катери Drummond та Cushing, побудовані 40 років тому. Вони здатні виходити в море при потужних штормах, і виконувати покладені на них завдання у складних умовах, вести вогонь по противнику.

Катери передають на безоплатній основі, але Міністерство оборони України має витратити близько 10 мільйонів доларів на їх транспортування та модернізацію.



Як зазначає Радіо свобода, віце-адмірал Берегової охорони США Майкл Макалістер заявив, що Берегова охорона використовує ці судна з 1986 року і вони є "важливим елементом у забезпеченні безпеки".

"12 таких кораблів все ще перебувають в експлуатації. Вони служать у США і Південно-Східній Азії. По мірі того, як берегова охорона покращує і модернізує свої активи, ми передаємо кораблі "Айленд" в Пакистан, Грузію та Коста-Ріку, допомагаючи підвищити безпеку на морі для цих націй", - розповів віце-адмірал.

"Я впевнений, що ці кораблі також відслужать чудову службу у Військово-морському флоті України. В умілих руках ці катери є багатосторонніми і дуже ефективними.

Персонал катерів може допомагати при стихійних лихах, захисті життів на морі та оборонних операціях", - підкреслив він.

Співробітники Берегової охорони проведуть тренування для особового складу ВМС України, щоб підготувати їх до управління катерами.

"Ми з нетерпінням чекаємо на початок процесу передачі та роботу з нашими українськими партнерами для того, щоб доставити ці чудові катери, які так гарно послужили Сполученим Штатам", - зазначив віце-адмірал, передає прес-служба .

Варто відзначити, що Кабінет міністрів погодив документи щодо передачі Україні Сполученими Штатами Америки двох патрульних катерів типу "Айленд" ще 12 вересня.

Катери передають, щоб посилити безпеку в Азовському регіоні, адже про загрозу нападу Росії з Азову повідомляв з трибуни Генасамблеї ООН Петро Порошенко.