Вбивство російських журналістів у ЦАР: до розправи може бути причетна ПВК «Патріот»

11:33, 29.09.2018
Вбивство російських журналістів у ЦАР: до розправи може бути причетна ПВК «Патріот»

Кирило Радченко, Олександр Расторгуєв, Орхан Джемаль загинули від атаки бойовиків російської приватної компанії (фото: Дождь / Facebook)

В Центрально-Африканській республіці діє російська приватна компанія із назвою «Патріот», бійці якої можуть бути причетними до вбивства журанліста Орхана Джемаля, оператор Кирила Радченка і режисер Олександра Расторгуєва.

Про це повідомляє "Українська правда" з посиланням на російське видання "Дождь".

Можливим мотивом вбивства журналістів у ЦАР співрозмовники "Дождя" вважають розслідування поставок на африканський континент російської зброї, яке вів вбитий журналіст Орхан Джемаль.

Неназваний ветеран російських спецслужб, знайомий з одним з членів групи російських найманців-бойовиків, яка, як він стверджує, брала участь у вбивстві журналістів, розповів "Дождю" свою версію подій.

За його словами, вбивць було троє, їх підтримували ще дві команди - групи забезпечення і прикриття.

Джерело розповіло, що спочатку їм поставили "завдання по ліквідації", а вже потім - по інсценуванню нападу місцевих грабіжників.

"Тому виникли "люди в тюрбанах", які грабують журналістів заради їх фотоапаратів і відеокамер. Людей перевезли з одного місця на інше, розбили скло, показали сліди боротьби", - стверджує співрозмовник.

За його словами, всі три команди "були виділені зі складу ПВК "Патріот".

"Версію про причетність "Патріота" до загибелі журналістів Дождю підтвердили, не уточнюючи подробиць, офіцер міноборони, інформований про російську присутність в ЦАР, а також співробітник самої ПВК", - зазначає телеканал.

За інформацією телеканалу представники ПВК "Патріот" воювали в Сирії. Зазначалося, що ПВК формується в тому числі з кадрових російських військовослужбовців.

"Згідно з даними співрозмовників "Дождя" в Міноборони, ФСБ, ветеранських структур і серед найманців, ПВК "Вагнер" втрачає вплив; їй на зміну приходять нові військові компанії, головна з яких - "Патріот", - розповідає телеканал.

"У "Центрі управління розслідуваннями", для якого журналісти знімали фільм про "Вагнера", перед поїздкою обговорювали, що контроль над Африкою отримують нові ПВК. Судячи з червневого листування з Орханом Джемалем, яку надало "Дождю" джерело в колишньому ЦУР, журналіст розумів, що центр Африки зараз контролює не "Вагнер", - підсумовує телеканал.

Нагадаємо, Орхан Джемаль, Кирило Радченко і Олександр Расторгуєв загинули в ЦАР 31 липня. Їх розстріляли, коли вони їхали на зйомки сюжету про приватні військові компанії Росії в Центрально-Африканській республіці.