Сербія привела війська в бойову готовність через протести у Косові

18:07, 30.09.2018
Сербія привела війська в бойову готовність через протести у Косові

Протести в столиці Косово Приштіні (фото: Радіо свобода)

Сербські війська приведені у бойову готовність через масові акції протесту в Косові щодо обміну територіями.

Як повідомляє Радіо свобода, десятки тисяч косовців вийшли на вулиці столиці частково визнаного Косова Приштини на знак протесту проти можливого обміну територіями з Сербією.

Прибічники косовської партії «Самовизначення», відомої своїми «газовими атаками» в парламенті Косова, тримали плакати та національні прапори сусідньої Албанії на центральній столичній площі Скандербеґ, скандуючи «Жодних торгів територіями країни!».

Президент Косова Хашим Тачі заявляв про «корегування кордону», яке мало б призвести до включення до складу Косова сербської долини Прешево, де переважає албанське за національністю населення.

У відповідь на акції протесту в Косові президент Сербії Александр Вучич у відповідь на протести наказав привести Збройні сили Сербії у повну бойову готовність.

Нагадаємо, частково визнана держава Косово на сході та півночі межує із Сербією. У країнах, які були утворені після розпаду Югославії, тривають суперечки за території та назви, наприклад, 30 вересня в Македонії відбувається референдум про зміну назви країни на вимогу Греції.