Через банк Сергія Тігіпка 4 мільярди гривень незаконно перевели в готівку

12:08, 01.10.2018
Через банк Сергія Тігіпка 4 мільярди гривень незаконно перевели в готівку

Таскомбанк надав НБУ недостовірну інформацію (фото: zerkalo.mk.ua)

Національний банк ухвалив рішення про невідповідність керівників ПАТ "Таскомбанк" вимогам законодавства через здійснення банком ризикової діяльності у сфері фінансового моніторингу.
 
Про це повідомляє прес-служба регулятора.
 
"Нацбанк отримав повідомлення про оскарження в судовому порядку його рішень (ухвалених у лютому-березні, - ред.) про невідповідність керівників "Таскомбанку" вимогам законодавства", - йдеться у повідомленні.
 
Так, зокрема Нацбанк виявив, що з лютого по жовтень 2017 року 23 юрособи зняли готівку зі своїх поточних рахунків у розмірі близько 3,9 млрд гривень на закупівлю вторинної сировини. Це майже 80% усієї виданої банком за цей період готівки з рахунків юридичних осіб.
 
"Водночас банк встановив вищезгаданим клієнтам значно менші тарифи на видачу готівкових коштів з їх поточних рахунків, ніж передбачені відповідним тарифним пакетом банку", - йдеться у повідомленні.
 
 
Більшість готівкових коштів, які нібито потім клієнти банку платили контрагентам-фізичним особам за вторсировину, отримувало шість фізичних осіб, повідомляє НБУ.
 
Як зазначається, вищезгадані контрагенти нібито зібрали 612 тисяч тонн втор сировини, але для перевезення такого величезного обсягу потрібно було скористатися послугами 284 КамАЗів за один день діяльності, проте будь-які дані про оплату таких перевезень відсутні.
 
"До того ж банк надав НБУ недостовірну інформацію (див. інфографіку)", - йдеться у повідомленні.
 
У Нацбанку також зауважили, що згадані фінансові операції схожі на схеми діяльності конвертаційних центрів.
 
Раніше з'ясувалося, що група "ТАС" Сергія Тігіпка купує в президента Петра Порошенка завод "Кузня на Рибальському".