Розстріли на Майдані: Андрій Парубій розповів про плани евакуюватися у Львів

13:32, 02.10.2018
Розстріли на Майдані: Андрій Парубій розповів про плани евакуюватися у Львів

Андрій Парубій у реконструйованому Будинку профспілок (фото: Українська правда)

"Комендант Майдану", а нині голова Верховної Ради Андрій Парубій розповів про запасний план на випадок того, якщо режим Януковича зміг би придушити спротив людей у Києві, відповідно до якого осередок протестів мав бути організований у Львові.

Про це він розповів в інтерв’ю Українській правді.

"Коли почалися розстріли, не було нарад, тоді вже був бій. Перші смерті – це було щось неймовірно складне. Маса поранених, маса загиблих…. Це була велика трагедія, але наша мета була втримати Майдан. Ніхто не знає, я вперше це кажу, але був запасний план – якщо Майдан не втримається, переїжджати на Західну Україну", - розповів Адрій Парубій про події 18 лютого 2014 року.

За його словами, суть запасного плану полягала в тому, щоб організувати спротив у Львові.

"Оскільки всі ради і адміністрації Західної України перебували під нашим контролем, ми мали організувати там супротив, у Львові. Коли мене відвезли у лікарню після поранення і газового отруєння ввечері 18-го, мені прийшов сигнал: "Андрію, не вертайся на Майдан, зразу їдь у Львів, організовуй там штаб"", - розповів спікер Верховної Ради.

Він відмовився розповісти, хто це писав, лише запевнив, що вирішив не здаватися.

"Прізвище не називатиму. Я сказав: "Це мій Майдан, я нікуди звідси не поїду". Зірвав крапельниці та повернувся на Майдан. Всі наші сили були спрямовані на те, щоб його втримати", - сказав Андрій Парубій.

"Ідея про переїзд до Львова була в дуже вузькому колі. І я навіть не знаю, чи достатньо коректно роблю, коли про це говорю. Якби нас тоді давили танками, ми мали б відступати. Але не могли просто розійтися", - додав він.

Андрій Парубій зазначив, що у майданівців було відчуття, що вони переможуть.

Нагадаємо, в ніч із 18 на 19 лютого відбувався наймасованіший штурм табору протестувальників на Майдані. У цю ніч силовикам вдалося прорвати барикади та захопити частину площі під стелою, а також впритул наблизитися до сцени Майдану між Головпоштою та палаючим Будинком профспілок.

Станом на ранок 19 лютого оборону Євромайдану утримувало декілька сотень учасників сил спротиру, лише ближче до світанку з’явилося "підкріплення", у соцмережах розповідали, що залізницею змогли приїхати сотні львів’ян та мешканців західних регіонів, бо автотранспортне сполучення з Києвом було фактично припинене.