В Одеській області зафіксували спалах сибірської виразки

15:11, 02.10.2018
В Одеській області зафіксували спалах сибірської виразки

У м’ясі тварини знайшли збудники сибірської язви (ілюстративне фото)

В Сартівському районі Одеської області зафіксовано спалах захворюваності на сибірську виразку, внаслідок чого було госпіталізовано 5 осіб.

Небезпечне захворювання вразило мешканців села Міняйлівка.

В офіційному коментарі Міністерства охорони здоров’я, оприлюдненому 2 жовтня, зазначено, що характерні для сибірської виразки висипки на шкірі зафіксували у 5 людей, які брали участь у забої худоби.

"За результатами лабораторних досліджень, проведених референс-лабораторією Центру громадського здоров'я МОЗ України, в одного хворого підтверджено захворювання на сибірку (шкірна форма, що лікується антибіотиками і не становить такої небезпеки, як легенева форма)", - зазначають у МОЗ.

"Також отримано позитивний результат дослідження м’яса забитої тварини та ґрунту в дворі, де було забито хвору тварину", - додають у міністерстві.

Ситуація знаходиться під контролем місцевої влади. Фахівці Держпродспоживслужби та обласного лабораторного центру проводять необхідні заходи з недопущення розповсюдження захворювання.

"Захворювання локалізовано в межах одного села - із 30 вересня 2018 року введено карантин. Медики обстежують людей, які контактували з хворими тваринами чи вживали м’ясо забитої худоби", – заявляють у МОЗ.

Зазначається, що медики спостерігатимуть за станом здоров’я жителів села упродовж 15 днів.

Інфікуватися людина може від хвророї тварини, яка з’їла траву або випила заражену воду. Збудники сибірської язви можуть довго зберігатися в ґрунті або воді.

Нагадаємо, у США після терактів 11 вересня 2001 року почали розсилати спори сибірської виразки в конвертах, внаслідок чого померли 5 людей.