Путін запропонував Думі пом'якшити покарання за «екстремізм»

10:32, 03.10.2018
Путін запропонував Думі пом'якшити покарання за «екстремізм»

У Росії жорстко розправляються за так званий екстремізм (фото: Reuters)

Президент Росії Володимир Путін вніс до Держдуми законопроект, який передбачає пом'якшення покарання за статтею про екстремізм (282 КК Росії).
 
Документ опублікований на сайті системи забезпечення законодавчої діяльності. 
 
Покарання за перше порушення цієї статті буде замінено адміністративним, яке передбачатиме штраф в розмірі від 10 тисяч до 20 тисяч рублів, обов'язкові роботи або арешт на 15 діб.
 
Якщо протягом року після адміністративного покарання осіб ще раз зробить аналогічне порушення, до нього можуть застосувати кримінальне покарання у вигляді штрафу, примусових робіт або позбавлення волі.
 
"Діяння будуть визнаватися кримінально караними в разі, якщо вони вчинені особою після її залучення до адміністративної відповідальності за аналогічне діяння протягом одного року", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.
 
Там вказується, що фізичне покарання пропонується пом'якшити "з метою виключення випадків притягнення до кримінальної відповідальності за діяння, вчинені одноразово, які не представляють серйозної загрози для основ конституційного ладу і безпеки держави".
 
Як відомо, у Росії жорстко розправляються за так званий екстремізм. Часто навіть висловлення своєї думки в соцмережах обертається для "порушника" судом і ув'язненням.
 
Так, наприклад нещодавно Російська служба з фінансового моніторингу внесла 5-х жителів Криму до списку "екстремістів і терористів", зокрема за репости у соцмережі "Вконтакте".
 
У серпні в окупованій Ялті суд оштрафував 20-річного студента за пости того самого "ВКонтакте". Окрім того, окупанти катували українця Олександра Стешенка і змусили його зізнатися в екстремізмі.