Роман Сущенко не побачиться із сином, а стан Олега Сенцова й далі погіршується

05.10.2018
Український журналіст і політичний бранець Кремля Роман Сущенко вперше з моменту ув’язнення мав зустрітися зі своїм сином. Проте зустріч не відбудеться.
 
 
Про це повідомив адвокат Сущенка Марк Фейгін.
 
 
За словами захисника, російське керівництво СІЗО попередньо погодило зустріч Сущенка з родиною, проте 3 жовтня стало відомо, що син не зможе приїхати до Москви.
 
«В основному ми говорили про побачення з близькими, яке відбудеться з дозволу керівництва до етапування. Він побачиться з дружиною і донькою, на жаль, син не зможе приїхати», — сказав Фейгін. Чому ж не відбудеться довгоочікувана зустріч із сином, адвокат не уточнив. 
 
Роман Сущенко не бачив свого сина з моменту ув’язнення. За словами адвоката, 8 жовтня Сущенка можуть відправити до колонії. За припущеннями Марка Фейгіна, етапувати в’язня можуть до Якутська. Проте досi невідомо, де саме перебуватиме Роман Сущенко. 
 
Нагадаю, Верховний суд Росії, підтвердив «законність» вироку політв’язневі. Журналіст агентства «Укрінформ» Роман Сущенко повинен відсидіти 12 років у російській колонії суворого режиму. Його звинувачують у тому, що під час перебування у Росії 2016 року начебто намагався з’ясувати ймовірність наступу терористів на Донбасі на Маріуполь.
 
Як повідомив адвокат журналіста, у разі необхідності Роман Сущенко готовий просити президента РФ про помилування. 
 
Стійким у своїх принципах залишається Олег Сенцов і не збирається просити про помилування Володимира Путіна. Уже понад 140 днів український режисер перебуває на голодуванні. Адвокат Сенцова Дмитро Дінзе зазначає, що з кожним днем стан здоров’я його підзахисного погіршується.
 
«В останній мій приїзд у нього розвивалася гіпоксія, пов’язана з недостатністю збагачення киснем внутрішніх органів і крові. Це все на тлі того, що він не приймає ніякої їжі. Колонія, звичайно, дуже стурбована його станом», — розповів захисник українського режисера. За інформацією адвоката, в колонії мають намір примусово годувати Сенцова на випадок різкого погіршення стану здоров’я.
 
Цього тижня опозиційне російське видання «Новая газета» опублікувало інформацію, що розпочалися переговори щодо обміну Сенцова на трьох росіян, засуджених у Штатах. Вимогою російської сторони було не підключати до переговорів Україну, а вирішити це питання винятково з Америкою.
 
Обміняти українського режисера хотіли на росіян Віктора Бута, Костянтина Ярошенка та Марію Бутіну.
 
Нагадаю, Ярошенко був затриманий у Ліберії і екстрадований до США в 2010 році, де йому пред’явили звинувачення в контрабанді наркотиків і засудили до 20 років в’язниці.
 
Бут за запитом Вашингтона був затриманий у 2008 році в Таїланді, в 2012 році його засудили до 25 років в’язниці за торгівлю зброєю та підтримку терористичних груп. А от Бутіну звинувачують в іноземному шпигунстві, її затримали у липні 2018 року. 
 
У свою чергу, у Держдепартаменті США заявили: «Будь-яка безглузда спроба Росії використовувати незаконне затримання громадянина України як базу для переговорів була б ще одним знаком того, що Росія з недостатньою повагою ставиться до прав людини, суверенітету України і верховенства закону».
 
Тому такий сценарій у Держдепартаменті не розглядають. 
 
Не 5 років, а 4 і 11 місяців – таке рішення виніс підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму українському активісту Володимиру Балуху. Сам активіст не був присутній на засіданні суду, також відмовився від відеоконференцзв’язку.
 
Окрім цього, йому присудили ще штраф у розмірі 10 тисяч рублів. Нагадаємо, що українського активіста Володимира Балуха 14 вересня сильно побили в СІЗО окупованого Сімферополя.
 
Представники слідчого ізолятора заперечують факт побиття та не пустили до Балуха адвокатів. Водночас, за словами російського омбудсмана Тетяни Москалькової, Балух нібито сам спровокував конфлікт. Звинувачують українського активіста у зберіганні боєприпасів та побитті начальника ізолятора тимчасового тримання в селищі Роздольне.