Тюремники Олега Сенцова стверджують, що він вже з'їв курку, адвокат заперечує (оновлено)

12:37, 08.10.2018
Тюремники Олега Сенцова стверджують, що він вже з'їв курку, адвокат заперечує (оновлено)

Заяви російських тюремників виглядають малоімовірними, враховуючи те, що Олег Сенцов голодував цілих 145 днів (фото: EPA)

Тюремники українського політв'язня Олега Сенцова заявляють, що в'язень Кремля в перший день після припинення 145-денного голодування нібито з'їв цілу домашню курку і наваристий бульйон.
 
Про це заявив заступник голови Федеральної служби виконання покарань Росії Валерій Максименко, пишуть "Известия".
 
За його словами, коли Сенцов повідомив про припинення голодування лікарям, які з ним працювали, то ті його "вирішили погодувати справжньою домашньою їжею".
 
"І одна жінка-лікар з власної ініціативи поїхала на ринок, купила живу курку, оскубла її і сама особисто зварила з неї прекрасний поживний бульйон. І вона ним практично з ложечки нагодувала ув'язненого. До курки теж дійшла справа, але не всю він її з'їв, звичайно, відразу. У перший раз половину, другу вже доїв ввечері - після різкого припинення голодування відразу багато їсти не можна", - заявив Максименко.
 
Він також додав, що через 20 днів Сенцова переведуть на тюремну їжу.
 
"Поки він їсть потрохи, в основному каші і кисломолочні продукти. Так буде десь двадцять днів, після чого його переведуть на звичайну тюремну їжу", - розповів Максименко.
 
Зі свого боку адвокат Сенцова Дмитро Дінзе у коментарі "Громадському" заявив, що ця інформація про з'їдену курку не відповідає дійсності й такого просто не може бути.
 
Як відомо, лікарі радять виходити з голодування дуже поступово і переважно з використанням рослинно-молочної їжі, соків овочевих і фруктових.
 
У цей час потрібно виключити з раціону солі, білкові продукти - м'ясо, яйця, гриби, зернобобові. Навіть рослинні жири при тривалому голодуванні рекомендують не раніше 4-го дня виходу.
 
Тривалість виходу з голодування повинна бути не менше половини терміну голодування, а краще дорівнювати терміну голодування.
 
Раніше адвокат Сенцова Дмитро Дінзе повідомив, що політв'язень має намір припинити голодування 6 жовтня. 
 
У своєму листі Сенцов заявив, що найближчим часом до нього "заплановано застосування примусового харчування", і його думка при цьому вже не враховується. 
 
За словами Сенцова, примусове годування тюремники планують проводити в рамках "реанімаційних заходів з порятунку життя пацієнта".
 
У листі своїй сестрі Наталі Каплан Сенцов написав: "Я змушений завтра знятися з голодування. До відкритого листа мені додати нічого. Мене ще минулого тижня мали почати виводити з нього (з голодування, - ред.). Але я трішки відтермінував, останнє обстеження показало, що "полетіли" внутрішні органи. В серці почалась аритмія з ішемією, нирки забилися і в будь-який момент відмовлять, печінка збільшилася і почала розкладатися, кишечник, мозок - там усе ... Прикро програвати, але вибору мені не залишили, я не хочу перетворювати це все на принизливе видовище".
 
Нагадаємо, 5 жовтня тюремники в Росії заявили, що український режисер, політв'язень Кремля Олег Сенцов припинив голодування, яке тримав з 14 травня.
 
"Олег Сенцов припинив голодування. Це означає, що він у критичному стані, практично за межею", - прокоментувала уповноважений з прав людини в Україні Людмила Денісова.
 
Як повідомляла "УМ", політв’язень Кремля Станіслав Клих написав листа до Олега Сенцова, в якому закликав поберегтися, бо "смерті ми не потрібні".