Командування Міноборони та Генштабу відбулося відписками щодо ситуації в Ічні після вибухів у Балаклії та Калинівці

11:08, 09.10.2018
Командування Міноборони та Генштабу відбулося відписками щодо ситуації в Ічні після вибухів у Балаклії та Калинівці

Склад боєприпасів в Ічні: виявлені недоліки ліквідували лише на папері (фото: Depo.ua)

Після масштабних вибухів на артелирійських складах у Балаклії та Калинівці 2017 року депутати організували перевірки на 6-му арсеналі поблизу міста Ічня, але про всі виявлені недоліки командування Міністрества оборони та Генерального штабу відбулося заспокійливими відписками.

Про це у Facebook повідомив народний депутат, координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук.

"Рівно рік тому Комітет ВР з питань національної безпеки та оборони вивчав ситуацію на арсеналах та складах зберігання боєприпасів ЗСУ (в контексті вибухів на складах у Калинівці Вінницької обл.). Тоді за дорученням Комітету ВР я разом з Тетяною Чорновол відвідав 6-й арсенал, на якому зараз відбувається надзвичайна подія", - написав він.

Дмитро Тимчук відзначив, що депутати організували комісію на арсеналі в селищі Дружба на Чернігівщині для перевірки ситуації та попередження вибухів на арсеналі, однак про їх хід та висновки він не зазначив, бо інформація нібито може мати державну таємицю.

"Можу лише сказати, що виявлені недоліки стосувалися облаштування технічної території арсеналу, умов зберігання боєприпасів, удосконалення системи охорони, проведення низки організаційних заходів", - зазначив народний депутат.

Він додав, що "відповіді МО і ГШ були написані "під кальку", та мали цілком "заспокійливий" характер: мовляв, усе знаємо, усе робиться".

Дмиро Тимчук запевнив, що якби робота із усунення недоліків дійсно була би проведена, то надзвичайної ситуації, яка трапилася через рік після вибухів у Калинівці, можна було би уникнути.

"Зрозуміло, що зараз, до проведення офіційного розслідування, зарано говорити про причини нинішніх подій на 6-му арсеналі. Але впевнений, що за умови не "паперового", а реального усунення недоліків та вирішення проблем арсеналу, нинішніх подій можна було б уникнути", - написав голова аналітичної групи, яка досліджує ситуацію щодо обороноздатності України.

Народний депутата нагадав, що кошти на посилення безпеки на артскладах виділялися.

"Також зараз вкрай важливо, аби були виявлені та покарані справжні винуватці подій – на найвищому рівні відповідальних, а не знайшли чергового "цапа-відбувайла" з персоналу арсеналу. Без цього, як свідчать численні подібні події протягом останніх років, ми так і будемо регулярно бути свідками чергових вибухів на наших складах боєприпасів", - додав він, закликавши до кардинальних рішень та дій.

Як повідомляла "УМ", на артскладі в Ічні здетонували боєприпаси 9 жовтня близько 3:40 ранку.

Місцеве населення евакуюють із зони надзвичайної ситуації.