В Україні зафіксували перші випадки грипу: медики радять вакцинуватись

10.10.2018
В Україні зафіксували перші випадки грипу: медики радять вакцинуватись

Осінь приходить не одна, а з новими вірусними захворюваннями, кажуть лікарі.
 
 
Незважаючи на теплу погоду, цьогоріч грип до України завітав набагато раніше сезонного захворювання.
 
 
Медики визнали, що ситуація незвичайна. Три сім’ї звернулися в одну з лікарень Києва з однаковими симптомами: висока температура, головний біль і слабкість.
 
 
Після проведення аналізів у всіх підтвердився грип групи В. Хворих госпіталізували. Медики попереджають, що цього року будуть циркулювати три штами вірусу.
 
Це «Мічиган», який у народі називають свинячим грипом. Він найбільш небезпечний, бо швидко розвивається і викликає важкі ускладнення.
 
Ще два — це «Сінгапур» і «Колорадо», які також раніше курсували в Україні. Те, що віруси вже активізувалися, підтвердили і в одній зі столичних аптек, адже попит на ліки суттєво зріс, люди намагаються убезпечити себе від хвороби.
 
«Купують від грипу противірусні препарати та інтерферони, хоча важко визначити, хворіє людина на грип чи ГРЗ, просто має всі ознаки та симптоми застуди й грипу, такі як головний біль, підвищення температури, біль та ломота в тілі, закладеність носа й біль у горлі», — коментує «УМ» фармацевт Людмила Коваль.
 
Також зазначає, що досить часто люди приходять до аптеки, не консультуючись із лікарем, таким чином самі собі шкодять. Адже в аптеці чітко не можуть визначити — чим саме людина хворіє.
 
«У першу чергу, все-таки ми рекомендуємо звернутись до лікаря, бо кожен має розуміти небезпечність захворювання», — додає фармацевт.
 
А от як найкраще лікувати новий грип — лікарі поки самі не знають і попереджають, що вірус групи В пройшов мутацію і змінився, тому ті, хто перехворів ним раніше або був вакцинований, також можуть заразитися.
 
Перш за все, фахівці радять вакцинацію. Проте вакцини в Україні поки в достатній кількості немає. Адже вірус пройшов мутацію, і необхідно знати, яка саме вакцина може точно підійти.
 
«Вакцину очікуємо ближче до кінця цього місяця», — коментує «УМ» лікар-терапевт столичної лікарні Віктор Тараненко. «Поки ж радимо людям, перш за все, при перших ознаках звертатися до медичних закладів, а вже як саме лікуватися — порадить лікар. Адже вагітним, дітям та людям із хронічними захворюваннями має бути призначено особливе лікування».
 
Безплатної вакцини цього року не буде. Тому українцям варто підготувати від 200 до 300 гривень. Вакцину закуплять — французьку та корейську.
 
Перша вже пройшла державний контроль, її ціна складе 300-350 гривень. Друга буде трохи дешевшою, у межах 250 гривень.
 
Фармацевт Людмила Коваль підтверджує, що поки вакцини недостатньо, проте до кінця жовтня ця проблема зникне:
 
«Альтернатива вакцинації — це противірусні препарати, але не існує конкретного засобу, який би давав найкращий результат у лікуванні грипу. Багато залежить від ступеня тяжкості захворювання, чим пацієнт лікувався до того або ж від типу вірусів. За сучасними протоколами лікування, грип має включати в себе такі пункти: це вакцинація, особливо перед початком епідемії, прийом противірусних препаратів і прийом препаратів із групи інтерферону та препаратів, які діють на підвищення імунітету. Вакцинація є економічно вигідною, бо, вколовши її один раз, пацієнт оплачує вартість вакцини і убезпечує себе від подальших витрат при захворюванні».
 
Активну ж циркуляцію грипу медики очікують наприкінці листопада — на початку грудня. Пік захворювання прогнозується в січні, а ось закінчиться епідеміологічний сезон пізно — не раніше травня.
 
Нагадаємо, кожного року від різних штамів грипу страждає близько 6 мільйонів українців і лише менше одного відсотка жителів країни роблять щеплення для профілактики цих захворювань.
 
Із трьох типів вірусу грипу, які очікуються цього року, українці масово хворіли тільки «Мічиганом».
 
Він розвивається швидко і дає дуже тяжкі ускладнення у вигляді пневмонії, менінгіту та енцефаліту. Як повідомляє МОЗ, до вірусів грипу більш схильні люди з хронічними захворюваннями, діти до 5 років, вагітні жінки, люди віком від 65 років, вчителі та медичні працівники. Цим категоріями щеплення потрібно робити в першу чергу.