Пломба на мільйон

08:03, 23.12.2019
Пломба на мільйон

Найкращі заробітки у нашій державі отримує не приватний бізнес, який вкладає кошти і ризикує, а державні структури. Які вміють вміло маневрувати, видавлювати кошти, пресуючи працівників та перенаправляючи гроші нагору.

Ось наприклад, чудова бізнес–ідея, яка втілюється у стоматологічному практико-навчальному центрі Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П. Л. Шупика: працювати на грошах із державного бюджету, а за свою роботу брати кошти із пацієнтів. Гроші беруть без обліку, без звітів про надходження та про витрачання. Відтак, за приблизними підрахунками, лише за один місяць керівництво центру отримує від 500 до 700 тис. гривень. 

Нещодавно до журналістів звернулися лікарі стоматцетру Національної медичної академії, які розповіли про обмеження своїх прав, корупцію у закладі, самодурство директора, постійний пресингу з боку адміністрації, погрози – і постійне вимагання грошей.

Не знайшовши правди у свого керівництва, якому вони написали відкритого листа, лікарі звернулися до Міністерства охорони здоров'я. Сподіваючись, що держчиновники надішлють комісію, яка зверне увагу на порушення фінансової дисципліни, захистить їх від свавілля адміністрації, зокрема свого директора Миколи Савченка. Втім, цього не сталося і замість допомоги лікарі почули погрози від дирекції.

…Стоматологічний центр академії знаходиться на бюджетному фінансуванні. Гроші надходять з Міністерства охорони здоров'я через бухгалтерію Національної медакадемії - причому, не тільки на заробітну плату персоналу, але і на витратні матеріали.

Втім, скільки саме надходить, на які потреби витрачається: питання, як ми розуміємо, надто делікатні, аби на них відповідати публічно. Напевно, саме вирішили в академії і саме тому на веб-сторінці стоматологічного центру, розміщеної на сайті академії, останній звіт за використання лікарських засобів, закуплені за кошти держбюджету України, датується ... 2015 роком!

Хоча гроші директор стоматцентра Микола Савченко отримував і в 2016, і в 2017 і навіть в нинішньому році. Однак, скільки саме, куди вони були використані і взагалі, наскільки ефективно витрачаються тут кошти платників податків, офіційний сайт академії скромно замовчує. У розмові з активістами директор назвав винною в такій ситуації адміністрацію Нацакадемії.

Ми розуміємо, що після появи в світ цієї статті адміністрація Національної медичної академії може внести зміни на своєму веб-сайті, тому публікуємо тут скріншот, зроблений в день, коли цей матеріал готувався до публікації.

Останній звіт за викорстані бюджетні кошти керівництво центру складало у … 2015 році

Всі послуги стоматцентра академії – платні. Прикріпленого населення немає. Тобто, центр працює як класична приватна клініка. При цьому розцінки за послуги не затверджені, тарифи ніде не вивішені, про них не інформують відвідувачів. «Пломба – від 200 гривень, решта – на розсуд лікаря, – сказали нашому журналісту в реєстратурі. – Скільки? Як вирішить доктор».

Керівник центру Микола Савченко у розмові з активістами і журналістами ... повністю підтвердив цю інформацію. Мовляв, тарифи і справді не затверджені, скільки зібрали – не пам'ятаємо. Повністю ознайомитися з прямою мовою директора можна у нашому відео.

Але і це не найцікавіше. На отримані від пацієнтів гроші не видають жодних підтверджуючих документів, а самі кошти проходять як благодійні внески. Як витрачаються отримані суми, на які цілі, – ще одна таємниця за сімома печатками.

При цьому сума зібраних коштів виходить досить значна. За оцінками експертів, за місяць 50 лікарів стоматологічного центру заробляють від 500 до 700 тис. гривень готівки, яка ніде не врахована! При цьому сам медичний персонал отримує крихти – тобто трохи більше визначених законодавством 3,5 тис. грн ...

Розподілом всіх умовно чесно зароблених грошей в стоматологічному центрі Національної академії, як заявляють лікарі, займається особисто директор Микола Савченко, який, за їх словами не забуває ділитися з керівництвом. Тож стоматологічний практико-навчальний центр є не стільки методичним підмогою для роботи, скільки куркою, що несе золоті яйця, а також слугує для відмивання державних грошей. Адже схема збагачення виходить простою і нехитрою: гроші центр отримує державні, тобто наші з вами, а послуги продає за готівку, яка йде «своїм людям».

«Розумієте, ми хочемо жити і працювати чесно, отримуючи законне і гідну винагороду за свою працю, що не обдираючи пацієнтів і не ховаючись по кутках, щоб відрахувати чергову порцію «подяки» керівництву, – розповідали нашим колегам лікарі стоматцентра. – І не отримуючи взамін добрих слів за нашу роботу приниження, образи і погрози бути звільненими. Навіть не так: чи не звільненими, а викинутими на вулицю».

«Порівняйте його кабінет і наші! Зробив собі євроремонт і з'являється тут зрідка, займаючись приватною практикою і взагалі – своїми справами. В інший час стежить за нами через ось ці камери, як пан за кріпаками!», – додають вони.


Відеоспостереження, яке директор встановив у приміщеннях центру, стало останньою краплею, що переповнила чашу терпіння лікарів-стоматологів з багаторічним стажем. «Грошей, за його словами, ні на що не вистачає: на матеріали немає, на ремонт теж. Зате всюди тепер виставлено відеоспостереження – щоб жоден пацієнт не проскочив повз його уважного погляду і щоб за кожного він отримав свою частку! – розповідають лікарі і додають: Але ж багато пацієнтів скаржаться! Жодної таблички попередили про відеозйомку у нас немає, люди кажуть, що несанкціонована запис утискає їх права на особисте життя, погрожують написати скарги».

Керівництво центру також чудово освоїло рекламні можливості, які дарує співпраця з фармацевтичними компаніями. У невеликому за площею холі центрі громадські антикорупційні активісти нарахували цілих 5 (!) рекламних банерів лікарських засобів провідних фармацевтичних компаній світу. Банерами з назвами торгових марок тут заставлено весь вільний простір.

– Ви оформили надання рекламних площ офіційно, через касу? – запитали Миколу Савченко громадські активісти.

У відповідь директор центру довго розповідав про структуру своєї установи, спонсорських пакетах, бартері і завершив довгу тираду фразою, що він не знає і взагалі не контролює це питання.

– Вам їх підкинули? !! – здивувалися громадські працівники. – І ви не знаєте хто? Так у вас же всюди камери, ви легко можете дізнатися ім'я несумлінного співробітника!

На це питання директор центру не відповів нічого ...

Тим часом, за найскромнішими оцінками медичних експертів, розміщення цих банерів, якби їх встановили тут легально, могло б принести центру десятки тисяч гривень в місяць. Ці кошти можна було б використати на закупівлю витратних матеріалів, нової медичної техніки, та й, втім, просто залатати фінансові діри в бюджеті центру, на які постійно скаржиться директор.

(https://www.youtube.com/watch?v=91wFHfCrdcA)

Зібрану інформацію журналісти передали правоохоронним органам. Було відкрито кримінальне провадження. Станом на сьогоднішній день проводяться слідчі дії.