Юні українці привезли найвищі нагороди з міжнародного наукового конкурсу в Туреччині

12.10.2018
Юні українці привезли найвищі нагороди з міжнародного наукового конкурсу в Туреччині

Вони ще школярі, але з високим званням молодих науковців. Українські підлітки знову повернулися з престижного міжнародного конкурсу з перемогами.
 
 
Упродовж трьох днів українці змагалися з найкращими молодими науковцями світу за перемогу в найпрестижнішому конкурсі наукових проектів INSPO 2018.
 
У здобутку української команди — дві медалі та спеціальна нагорода. Третє місце здобув учень Маріупольського технічного ліцею Артем Агванян. Його робота — інтерактивна система моніторингу якості повітря на базі контролера NodeMCU.
 
Пристрій дає змогу точково аналізувати стан повітря, а дані виводяться в інтернет у вигляді інтерактивних графіків.
 
Хлопець зазначає, що вигода присторою в тому, що його вартість суттєво нижча за будь-які аналоги, близько 10 доларів. Сам розробник переконує, що вагомою перевагою є також зручність у використанні.
 
«Система працює таким чином: людина купує пристрій та вибирає характеристики якості повітря, які вона хоче вимірювати, в залежності від бюджету. Потім підключає пристрій до мережі Wi-Fi та може дивитися дані в онлайні завдяки Web-додатку», — розповідає про свою розробку «УМ» Артем.
 
Хлопець зазначає, що в планах  — удосконалити блокчейн, у якому зберігаються дані, та відкрити систему для загального доступу населенню, щоб люди мали змогу користуватися пристроєм.
 
«Орієнтуюсь я на країни, які страждають від проблеми забрудненого повітря. Це і країни третього світу, й Україна та деякі її західні сусіди. Я планую створювати такі розробки, які допоможуть моїй рідній країні та людям, які в ній живуть. Звісно, багато проблем України є проблемами всього світу, тому, роблячи внесок в українське ком’юніті, я роблю внесок у всесвітнє», — додає Артем Агванян.
 
Після Туреччини молодий науковець планує підкорювати Мексику, адже перемога, яку здобув Артем, дає йому право взяти участь у фіналі Міжнародного конкурсу наукових проектів у 2019 році в Мексиці.
 
Четверте абсолютне місце посіла студентка Українського католицького університету Софія Петришин. Вона не вперше представляє свій винахід на міжнародній арені.
 
До Туреччини Софія брала участь у конкурсі в США. Її розробка — пристрій для проектування цифрової інформації шрифтом Брайля для незрячих. Проект дівчини допоможе людям із вадами зору, не використовуючи паперу, адаптовуватися до цифрових технологій.  
 
«Завдяки моєму проекту ми передаємо інформацію в цифровому варіанті, тобто наша інформація з комп’ютера передається на пристрій і тоді друкується шрифтом Брайля. Це суттєво допомагає економити папір, а також кошти», — коментує «УМ» Софія Петришин. За словами дівчини, в  усьому світі подібні механізми для незрячих людей коштують дуже дорого — від 2 до 5 тисяч доларів. «Використовуючи мій пристрій, ми здешевимо продукцію в 10 разів», — додає дівчина.
 
Також зазначає: у найближчий час готує документи та розробку на патентування, щоб узаконити свій винахід і розробляти його не лише на теренах України, а й по всьому світу.  
 
У Малій академії наук запевняють, що за останні кілька років молоді українці почали набагато активніше, ніж раніше, брати участь у конкурсах і, що найголовніше, перемагати.
 
«Приємною традицією стало те, що діти привозять нагороди з різних країн. Хочу підкреслити, що така діяльність — це тривала і копітка робота. Адже, щоб гідно представити проект на міжнародному конкурсі, необхідно пройти серйозну підготовку — підтягнути англійську, зробити цікаву презентацію, відшліфувати виступ тощо», — зазначив у коментарі президент Малої академії наук Станіслав Довгий.
 
Школярі також мали змогу зустрітися з генеральними консулом України у Стамбулі Олександром Гаманом.
 
«Говорили про дипломатію, розвиток науки, мотивації та майбутнє. Такі зустрічі і загалом залучення українських дипломатичних представництв за кордоном дуже важливі для розвитку освітньої дипломатії і підтримки наших молодих науковців», — зазначив керівник української делегації Євген Кудрявець.
 
Нагадаю, що за останні два роки учні МАН здобувають нагороди на всіх міжнародних конкурсах, в яких беруть участь.
 
Так, навесні 2018-го п’ятеро українських школярів привезли шість медалей з Міжнародної конференції молодих учених ICYS. Влітку цього року чотири нагороди, серед яких найвища — золото, здобули учні на престижній американській олімпіаді GENIUS. Варто зазначити, що на обох заходах медалі здобув молодий винахідник Валентин Фречка, який розробив технологію виготовлення паперу з опалого листя.