Покрова в Україні: На Софійській площі Києва зібрався багатотисячний молебень за Автокефалію (фото, відео)

13:01, 14.10.2018
Покрова в Україні: На Софійській площі Києва зібрався багатотисячний молебень за Автокефалію (фото, відео)

Кілька тисяч людей зібралися помолитися на Софійській площі

У Києві відбувся молебень за Україну та Автокефалію Української православної церкви, ініційований президентом України Петром Порошенком. 
 
Кілька тисяч людей зібралися для молитви на Софійській площі.
 
Порошенко під час виступу на заході пообіцяв, що після отримання томосу в Україні не буде "державної церкви".
 
А предстоятель Філарет назвав отримання автокефалії української церкви "епохальної перемогою" і розповів, що єдину помісну церкву має очолити обраний собором патріарх.
 

 
Станом на обід неділі люди продовжують активно підходити на площу з боку Майдану Незалежності і Золотих воріт.
 
фото: "Україна молода"
 
Серед учасників молебню громадяни різного віку, є також і діти. Деякі тримають в руках прапори України і посміхаються.
 
фото: Максим Дижечко
 
Рух транспорту зараз частково обмежено тільки на вулиці Володимирській від вулиці Іринінської (біля будівлі СБУ) до вулиці Мала Житомирська, повідомляє "Цензор.нет".
 
фото: "Україна молода"
 
У провулках неподалік Софійської площі чергують машини "швидкої" і рятувальники. Всі виходи з центральних станцій метрополітену відкриті.
 
фото: "Україна молода"
 
Окрім того, центр Києва посилено патрулюють поліцейські і нацгвардійці - є як піші патрулі, так і авто.
 
 
На святкуванні виступив президент Петро Порошенко. Він заявив, що після отримання томосу в Україні не буде "державної церкви".
 
  
фото: "Україна молода"
 
"У нас не було, немає і не буде "державної церкви". І в освячену томосом православну церкву ніхто  нікого не "запрошуватиме" силоміць. Це питання вільного вибору кожного віруючого. ... Я гарантую, що не буде жодного тиску, буде збережено право своєї дороги до бога кожного українця, що влада поважатиме вибір тих, хто вирішить залишитися у тій церковній структурі, яка зберігає єдність з РПЦ. Це їх вибір, і його треба поважати", - цитує главу держави "Українська правда". 
 
фото: "Україна молода"
 
Порошенко при цьому додав, що "так само гарантує", що держава захистить права тих священників та вірян церкви московського патріархату, які "добровільно вирішать з-під Москви, щоб разом з іншими православними творити єдину православну помісну церкву". 
 
"Спільна розбудова незалежної церкви не може бути підставою для розбрату і протистояння, насильства. Як тільки побачите людей, які закликають "взяти" Києво-Печерську лавру, храм чи монастир - знайте, то московська агентура! Не дозволимо Кремлю розпалити релігійну війну всередині держави", - заявив президент. 
 
фото: "Україна молода"
 
Глава держави додав, що участь у Соборі, після якого обраний предстоятель української помісної церкви отримає томос, візьме також група єпископів церкви московського патріархату, "які між кремлівською зіркою і хрестом обрали хрест, а між Україною і Росією - обрали Україну". 
 
"Вселенський Патріархат остаточно проголосив незаконною московську анексію київської митрополії, здійснену ще наприкінці сімнадцятого століття. Ясно й недвозначно ним заявлено, що Російська Православна Церква не має канонічних прав щодо православної церкви в Україні, і наша УПЦ не має підпорядкування РПЦ, а Україна не була, не є і не буде канонічною територією російської церкви", - заявив Порошенко.
 
фото: Тетяна Березюк-Павлюк
 
Також президент зазначив, що питання Томосу і автокефалії для української православної церкви "виходить далеко за межі церковного життя".
 
"Це питання нашої незалежності, питання нашої нацбезпеки, питання нашої державності. Це питання всієї світової геополітики. І якщо це не так, то чому тоді рішення Вселенського патріарха позавчора обговорювалася на Раді безпеки Російської Федерації під головуванням Путіна?", - додав Порошенко.
 
фото: Тетяна Березюк-Павлюк
 
Він зауважив, що реакція Москви на рішення Синоду і дії Києва "свідчить, що ми -  на правильному шляху". 
 
За словами глави держави, автокефалія є частиною "державницької проєвропейської та проукраїнської стратегії, яку ми послідовно втілюємо в життя протягом останніх 4,5 років". 
 
"І, наголошую, будемо впроваджувати й надалі. ... Автокефалія - з того ж ряду, що й наше прагнення до вступу до ЄС і НАТО. Це основа нашого власного шляху розвитку, розвитку України і розвитку української нації... ", - підсумував президент.
 
фото: "Україна молода"
 
У свою чергу на молебні за автокефалію виступив Патріарх Філарет, зауваживши, що Україна-таки досягне об'єднання православних церков.
 
"І ми як досягли автокефалії, так досягнемо і об'єднання всіх православних церков в одну, незважаючи на те, що протидії будуть. І ми припускаємо ці протидії. Але нехай вороги наші знають, що ми і тут переможемо. І створимо одну українську православну церкву на чолі з київським патріархом. Тому багато хто думає, що: "а може не патріарх, а митрополит"? Ні! Ні! Україна гідна мати свого голову патріархом. Іншого ми не хочемо знати", - сказав Філарет.
 
фото: Анатолій Грива
 
Також він назвав отримання автокефалії української церкви "епохальною перемогою".
 
фото: Анатолій Грива
 
"Боролися довго, жорстоко, багато хто віддав життя, а автокефалії не мали. Нарешті Господь створив умови, що іншого шляху, як дарувати Україні автокефалію, - немає. Тому ми вдячні, перш за все, Вселенському Патріарху Варфоломію за його мужність, тому що ви знаєте, які "підступи" Москва направляє проти Вселенського Патріарха", - додав Філарет.
 
Очевидно, говорячи про патріарха, Філарет мав на увазі вибори глави української церкви на Об'єднавчому соборі шляхом голосування, а не його призначення.
 
Як відомо, в неділю 14 жовтня в Україні відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці та День Українського козацтва, а також 76-ту річницю створення Української повстанської армії.
 
Як повідомляла "УМ", напередодні президент Петро Порошенко покликав всіх на Софійську площу на молебень за Автокефалію.