Стоматологи з Канади, США та Кореї безкоштовно лікуватимуть зуби військовим у Києві

17.10.2018
Стоматологи з Канади, США та Кореї безкоштовно лікуватимуть зуби військовим у Києві

До України прилетіли лікарі-стоматологи міжнародного рівня. Упродовж тижня вони лікуватимуть українських військовослужбовців, учасників бойових дій на Донбасі.
 
Заплановано пролікувати близько 70 осіб.
 
Оперуватимуть за найновітнішими технологіями, планують провести стоматологічну реабілітацію з використанням дентальних імплантів.
 
Лікування для бійців повністю безплатне, запевняють організатори.
 
«На базі Центральної стоматологічної поліклініки близько 70 військовослужбовців ЗС України впродовж п’яти днів оперуватимуть міжнародні бригади з Кореї, США, Канади, а також вітчизняні стоматологи. Загалом 24 професійних лікарі. Ветеранам ООС встановлять дентальні імплантати та проведуть реабілітацію зубощелепної системи», — розповів  полковник медичної служби Михайло Ліщишин.
 
Організаторами заходу стало Посольство Республіки Корея в Україні. Такі заходи проводять не вперше. Проте минулого разу лікарям вдалося пролікувати близько 30 осіб. Цього ж разу дипломатичне відом­ство вирішило збільшити кількість військовослужбовців, яким надаватимуть допомогу.
 
В коментарі «УМ» політолог Мирослава Радченко запевняє, що такі заходи допомагають не лише медичній галузі, а й вказують на те, що Україні готові допомагати міжнародні партнери: «Це виклик українській владі. Адже міжнародні донори теж не залізні. Вони повинні бачити результати, які відбуваються в країні. Допомога бійцям АТО — це гуманітарний крок із боку США, Канади та Кореї. Проте слід не забувати, що ці країни допомагатимуть лише тоді, коли бачитимуть результати оснащення бійців, надання належного їм лікування та відповідної оплати. Варто замислитись і над тим, що цього разу бригади прилітають самостійно (а не передають кошти, як було раніше), щоб пролікувати і на власні очі побачити результат».
 
Це справді не перший випадок, коли іноземні лікарі-стоматологи приїжджають до України. Вперше такий досвід був започаткований ще в 2015 році.
 
«У 2019 році буде створено шість нових пересувних стоматологічних кабінетів на базі сучасного обладнання, що діятимуть у районі Операції об’єднаних сил», — зазначив полковник медичної служби  Ігор Хоменко.
 
За словами українських медиків, вони намагаються створити медичну службу, яка відповідала б стандартам НАТО. Проте в медичній частині ЗСУ визнають: на сьогодні впоратися з усіма проблемами самостійно Україна не може, тому  така допомога, як новітнє лікування, — зараз необхідна.
 
«Ті проблеми, які ми, на жаль, не можемо вирішити самостійно, нам допомагають вирішувати наші друзі, наші партнери з Альянсу та з інших країн», — додав полковник медичної служби.