«Бабине літо» завершується: із 20 жовтня очікується похолодання

19.10.2018
«Бабине літо» завершується: із 20 жовтня очікується похолодання

Сьогодні — останній день бабиного літа. Бо вже від суботи в Україні очікують суттєве похолодання.
 
«20-21 жовтня в Україну почне заходити холодніша повітряна маса. Оцей метеорологічний «рахат-лукум» скоро закінчиться, — пише на своїй сторінці у «Фейсбуці» синоптик Наталка Діденко і додає: спочатку на заході, а потім у більшості областей України денна температура повітря знизиться впродовж суботи-неділі до +9...+13 градусів».
 
Синоптик зазначає, що разом із пониженням температури повітря слід очікувати опадів.
 
«21 жовтня в західних та північних областях пройдуть невеликі дощі, — пише пані Наталя. — Наступного тижня можна сміливо турбувати комунальників, щоб бодай починали простукувати батареї і спускати повітря з верхніх поверхів. Бо принаймні з вівторка і далі, за попередніми прогнозами, норми для початку опалювального сезону вже точно діятимуть. А необхідна умова для початку тепла у помешканнях — три доби з середньодобовою температурою повітря +8 градусів і нижче. Очікується, наприклад, у Києві з вівторка-середи вночі +3+5, вдень +10+11 градусів. Ділимо на два й отримуємо середню добову температуру +6,5 — +8. У другій половині тижня очікується ще нижча температура повітря. Так що робіть висновки».
 
Нагадаємо, теплою погодою жовтень радував нас із 7 числа, саме тоді, зазначають у прес-службі Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського, розпочалося справжнє бабине літо.
 
Як правило, воно триває два тижні — ось і цього разу вирішило «піти» майже чітко по графіку.
 
Неймовірна погодна благодать мало не щодня тішила нас новими температурними рекордами, наприклад, 16 жовтня в Києві було зафіксовано 23 градуси тепла.
 
Таким чином було перевершено максимум 1916 року, коли було зафіксовано +22,3°. У середу, 17 жовтня, знову рекорд — +24°, це на 3,7 градуса вище за попередній максимум для цього дня, який був зафіксований у 1885 і 1990 роках.