Херсонська міськрада відмінила для російської мови статус регіональної

12:22, 20.10.2018
Херсонська міськрада відмінила для російської мови статус регіональної

Херсонська міськрада 6 років не відміняла рішення про наданя російській мові статусу регіональної (фото: Херсонські вісті)

Російська мова втратила статус регіональної в Херсоні. Відповідне рішення ухвалили депутати міської ради.

Про це повідомляють "Херсонські вісті".

"За" скасування статусу російської мови як регіональної проголосували 33 з 38 депутатів міської ради Херсона. Не голосували 3 члени фракції Опозиційний блок і один позафракційний депутат.

Статус регіональної в Херсоні було надано російській мові 21 серпня 2012 року. Обласна рада прийняла подібне рішення трохи раніше - 17 серпня. Рішення приймалося за трактуванням так званого "закону Колісніченка-Ківалова".

У липні 2018 року Миколаївський окружний адміністративний суд визнав нечинним рішення Миколаївської облради про надання російській мові статусу регіональної.

У прокуратурі тоді заявили, що обласна рада самостійно не вживала заходи, щоб привести рішення у відповідність з чинним законодавством, тому перший заступник прокурора області звернувся до суду. Суд задовольнив позов прокуратури і визнав рішення нечинним.

Нагадаємо, у Херсоні облили кислотою виконуючу обов’язки керівниці виконкому Катерину Гандзюк. Прибічники Катерини Гандзюк вважають, що напад був пов’язаний із її проукраїнською позицією та громадською активністю.