Влада Києва не дає провести слідчий експеримент на Героїв Небесної сотні: в ГПУ обурені

13:59, 22.10.2018
Влада Києва не дає провести слідчий експеримент на Героїв Небесної сотні: в ГПУ обурені

Сергій Горбатюк боїться, що через роботи на алеї слідчий експеримент провести так і не вдасться... (фото: "Главком")

Слідчі Генпрокуратури у справі щодо вбивств на Майдані досі не змогли провести слідчий експеримент на алеї Героїв Небесної сотні в Києві.
 
Про це на брифінгу 22 жовтня заявив керівник слідчого управління ГПУ Сергій Горбатюк.
 
"На сьогоднішній день постала така ситуація, що вже за тиждень, чи днів за 10, можуть розпочатися роботи (з будівництва меморіального комплексу, - ред.), а до теперішнього часу не перенесений цей Меморіал тимчасовий, щоб ми могли провести якісні слідчі експерименти, які не можна провести якісно, бо він заважає. Склалася ситуація безвихідна практично", - цитує Горбатюка "Українська правда".
 
Він додав, що слідчі з цього приводу ще в липні зверталися до Київської адміністрації, щоб не дозволили будь-яких змін на ділянці - як то зрізання дерев, чи зняття лайтбоксів - до завершення слідчого експерименту.
 
"Прокурором було видано постанову про заборону будь-яких змін до завершення слідчих експериментів у липні місяці. І одночасно був направлений лист до КМДА, щоб перенести цей Меморіал, попередньо отримана згода у родин Небесної сотні. Але з липня місяця наші прохання не находять відгуку у КМДА, і відповідно, ви бачите, що не переноситься (Меморіал, - ред.), і гальмується проведення слідчих експериментів", - сказав Горбатюк.
 
Також, за його словами, слідчі зверталися до суду з клопотанням про арешт ділянки.
 
"Ми звернулись до суду, щоб накласти арешт на цю ділянку до завершення слідчих експериментів. І в судовому засіданні суддя прокурору сказав, що задовольняє цю вимогу. Але уявіть собі - потім, коли прокурор прийшов отримувати рішення, то було написано, що суд відмовив у задоволенні клопотання в арешті", - обурився Горбатюк.
 
Він підкреслив, що наразі слідчі до цієї ділянки приступити не можуть.
 
"Слідчий експеримент прив’язаний до початку будівництва. Якщо говорять, що 24 жовтня мають бути результати тендеру, після якого вже буде переможець, який зможе приступати до робіт, то вже 24-25 жовтня ми мали б завершити експеримент. Але ми до нього приступити не можемо", - сказав Горбатюк.
 
За його словами, може вийти так, що завершити слідчий експеримент не вдасться.
 
"Є загроза, що просто розпочнуться ці роботи, і експеримент слідчий не буде завершено", - сказав керівник слідчого управління ГПУ.
 
Як повідомляла "УМ", раніше будівництво музею Революції Гідності заборонили до завершення слідчих дій у справах Майдану.