«Кухар Путіна» Пригожин причетний до низки вбивств в Росії та Україні

16:52, 22.10.2018
«Кухар Путіна» Пригожин причетний до низки вбивств в Росії та Україні

Євген Пригожин (зліва) та Володимир Путін: повар та свита президента Росії

Наближений до президента Росії олігарх Євген Пригожин, який спочатку був особистим поваром Володимира Путіна, а згодом став керувати ПВК "Вагнер" та так званою "російською фабрикою тролів", пов’язаний із особами, які займалися нападами, залякуванням та вбивствами людей на території Росії, України та Сирії.

Про це повідомляє російське видання "Новая газета".

Журналісти стверджують, що спілкувалися із Валерієм Амельченком, який був пов’язаний із виконанням злочинів.

"Ця людина – Валерій Амельченко, йому 61 рік. З людьми Пригожина він почав працювати в кінці 2012 – початку 2013 року", – описують героя матеріалу російські журналісти.

Валерій Амельченко розповів, що у 2014-2016 році насамперед в Україні: як в окупованих районах Донецькоїй та Луганської областей областях, так і на решті території країни.

Він розповів, що у Луганську з "пебешкі" (9-мм ПБ "пістолет безшумний") було вбито "праву руку Плотницького". Чоловік розповів, що бойовика вбили у його ж під'їзді, на сходовому майданчику між 3-м і 4-м поверхами дев'ятиповерхового будинку.

Очевидно, мова йде про вбивство помічника "голови ЛНР" Дмитра Каргаєва 16 березня 2016 року.

Журналісти натякають у матеріалі, що подібні вбивства виконувалися на замовлення близьких до Євгена Пригожина осіб.

Видання стверджує, що деталі і подробиці, про які розповідав Валерій Амельченко, дають можливість припустити, що він не брехав. Але про які саме деталі йдеться, журналісти не уточнюють,
додаючи, що "не вважають за можливе піддавати їх гласності".

Водночас, журналісти кажуть, що не можуть вважати повністю підтвердженою інформацію про вбивсто у Луганську, адже Валерій Амельченко не встиг повідомити достатньо відомостей, недоступних у мережі.

Валерій Амельченко розповів і про злочини, до яких сам був причетний протягом 2012-207 років.

Наприклад, восени 2013 року Валерій Амельченко "з товаришем" за завданням людей Пригожина відвідав місто Сочі, щоб залякати місцевого блогера, який "погано писав про Путіна". В результаті бесіди блогер припинив мережеву активність після побиття.

Далі він розповів, що його відправляли в Київ під час Революції Гідності, однак подробиць поїздок не наводиться, зазначається тільки, що вони не носили приватний характер.

Також Валерій Амельченко розповів журналістам про організацію нападу на чоловіка юриста Фонду боротьби з корупцією Любові Соболь Сергія Мохова, яке відбулося в 2016 році. Саме тоді в "команді" Валерія Амельченка з'явився фармацевт Олег Симонов - тепер акцент був зміщений на застосування невідомих хімічних речовин проти неугодних осіб.

Олег Симонов нібито вколов Сергію Мохову невідому речовину, у нього почалися конвульсії і він знепритомнів - проте лікарям вдалося стабілізувати його стан і через кілька днів його виписали з лікарні.

Валерій Амельченко наголосив, що цей напад мав одну мету - залякати Любов Соболь. Опозиціонерка вже поді наголошувала, що напад міг бути пов’язаний із розслідуваннями ФБК щодо Євгена Пригожина.

Згодом, у 2016 році, Валерій Амельченко та Олег Симонов у Пскові нібито вкололи на вулиці невідомий препарат блогеру Сергію Тихонову, після чого він помер від серцевого нападу.

У лютому 2017 року Валерій Амельченко й Олег Симонов в складі спецгрупи за завданням служби безпеки Євгена Пригожина вирушили до Сирії, щоб випробовувати різноманітні хімічні препарати на захоплених сирійською армією в полон членах "Ісламської держави".

Це тривало недовго: у 2017 році Олег Симонов помер за нез'ясованих обставин.

"Новая газета" наголошує, що відразу після розмови із журналістами Валерій Амельченко зник. Після зустрічі він встиг подзвонити в поліцію та повідомити, що за ним стежать. Потім дзвінок перервався. Пізніше слухавку взяв сусід ВалеріяАмельченка: він розповів, що знайшов біля будинку телефон та черевик.

Нагадаємо, у жовтні російський журналіст Аркадій Бабченко заявив, що до замаху на нього причетні спецслужби Росії і російський бізнесмен Євген Пригожин.

Як повідомляла "УМ", в Центральноафриканській республіці розстріляли журналістів, які розслідували діяльність приватної військової компанії із Росії, яку пов’язували із Євгеном Пригожиним.

На організаторів "фабрики тролів" США наклали санкції.