У КМДА розкритикували слідчих у справі Майдану через меморіал Героїв Небесної сотні

19:07, 22.10.2018
У КМДА розкритикували слідчих у справі Майдану через меморіал Героїв Небесної сотні

Меморіал на алеї Героїв Небесної сотні хочуть прибрати, щоб провести слідчий експеримент: рідні загиблих підтримують тимчасовий демонтаж (фото: Українське фото)

У Київській міській державній адміністрації розкритикували заяви начальника управління спецрозслідувань Сергія Горбатюка, який поскаржився, що через меморіал Героям Небесної сотні поблизу готелю "Україна" неможливо провести слідчий експеримент.

У КМДА заявили, що перш, ніж робити якісь заяви, представники Генпрокуратури мають, відповідно до вимог кримінального процесуального законодавства, визначити реальних балансоутримувачів та/або виконавців робіт, а не подавати неперевірену інформацію.

Про це повідомляє Українська правда.

Зазначається, що 27 червня прокурором Департаменту спецрозслідувань генпрокуратури Романом Псюком було винесено постанову, якою заборонено вчиняти будь-які дії, спрямовані на зміну обстановки на Алеї Героїв Небесної Сотні від Майдану Незалежності до вулиці Банкової.

Разом з тим повідомляється, що 5 липня вказана постанова була скасована заступником Генерального прокурора України Анжелою Стрижевською як незаконна.

"Саме про цю постанову говорив сьогодні під час брифінгу Сергій Горбатюк. Проте, він не зазначив, що вона була скасована через 7 днів після винесення", - йдеться у заяві.

У КМДА додали, що 6 липня отримали лист від ГПУ про необхідність демонтажу тимчасового Меморіалу та хреста біля верхнього виходу станції метро "Хрещатик" на вулиці Інститутській, а згодом і лист про необхідність демонтажу металевих конструкцій, встановлених навколо Монументу Незалежності.

Зазначається, що оскільки вказані конструкції тимчасового Меморіалу та хреста не перебувають на балансі будь-яких структурних підрозділів та/або комунальних підприємств КМДА, то 13 липня відповідний запит був направлений до ДУ "Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності".

За даними столичної мерії, згода Музею щодо демонтажу конструкцій надійшла лише 16 жовтня.

"Київська міська державна адміністрація звертає увагу пана Сергія Горбатюка, що у відповідності до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України", - зазначено у заяві КМДА.

"Тобто, тільки з 16 жовтня 2018 року у КМДА з’явились правові підстави для допомоги ДУ "Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності" у демонтажі тимчасового Меморіалу та хреста біля верхнього виходу станції метро "Хрещатик" на вулиці Інститутській", - додали у міській адміністрації.

Повідомляється, що наразі структурні підрозділи КМДА та ДУ в робочому порядку здійснюють узгодження робочих моментів.

У КМДА наголосили, що у подальшому ГПУ має узгоджувати будь-які подібні моменти у робочому порядку, відповідно до вимог кримінального процесуального законодавства, попередньо визначаючи реальних балансоутримувачів та/або виконавців робіт, а не "ділитися відповідальністю", подаючи неперевірену і некоректну інформацію.

Нагадаємо, Сергій Горбатюк звинуватив київську владу у протидії розслідування розстрілу євромайданівців.