ОБСЄ не вважає військову форму Росії доказом втручання Москви на Донбасі

09:34, 26.10.2018
ОБСЄ не вважає військову форму Росії доказом втручання Москви на Донбасі

Хуг: Моніторингова місія ОБСЄ не побачила доказів російського втручання на Сході України (фото: AP)

Перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Хуг розповів, що моніторингова місія ОБСЄ не побачила доказів російського втручання на Сході України.
 
Про це Хуг розповів в інтерв'ю Foreign Policy, пише "Голос Америки".
 
Заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні заявив, що в ОБСЄ бачили людей з розпізнавальними знаками Росії, але, за його словами, "таку форму можна купити будь-де".
 
На питання, яка позиція ОБСЄ з приводу втручання Росії у події на Сході України Александр Хуг відзначив: 
 
"Що стосується того, що ми побачили на місці, ми не побачили прямих доказів (втручання Росії, - ред). Втім, ми бачили конвої, які виїжджають і в'їжджають до України по брудних дорогах посеред ночі в місцях, де немає офіційного перетину кордону".
 
За словами Хуга, який цього місяця залишає посаду в СММ ОБСЄ, на одній з ділянок прикордонної території, ОБСЄ вдалось зафіксувати незаконний перетин кордону і опублікувати відповідне відео.
 
"Ми бачили особливі види зброї, які ми в деталях описали, включно з військовим електронним озброєнням. Ми також говорили з узятими в полон українською армією бранцями, які заявляють, що вони служать російській армії та під час ротації беруть участь у військових діях в Україні", - заявляє Хуг.
 
"Ми бачили також розпізнавальні знаки Німеччини, Іспанії та інших - але також Росії", - відзначив Хуг.
 
Слова Хуга прокоментувала віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко.
 
Заяву про те, що "російську військову форму можна купити будь-де", вона назвала "очевидно недолугою і невдалою" та наголосила, що "російську новітню військову техніку не купиш на базарі".
 

"Мені щиро прикро, що Хуг, чия місія на посаді заступника голови СММ ОБСЄ , заступника Апакана, завершується, такою очевидно недолугою і невдалою заявою. Сподіваюся, це просто невдало сформулювала ним фраза, а не позиція", - написала Геращенко у Facebook.
 
За її словами, Хугу варто нагадати, що очолювана містером Апаканом і ним місія СММ щотижня фіксує на Донбасі і відображає в своїх офіційних звітах новітню радіолокаційну техніку, танки та іншу зброю Росії.
 
"Російську. Новітню. Не радянську. Таку не купиш на базарі і не перемалюєш замість зірочки російський прапор", - підкреслила віце-спікер парламенту.
 
Нагадаємо, Україна в Мінську поставила жорстку вимогу Росії щодо виборів.
 
А Олександр Хуг, як писала "УМ", звільнюється з посади ОБСЄ в Україні.