Вибори президента в Грузії: після скандалу з екзит-полом правляча партія визнала неминучість 2 туру

09:25, 29.10.2018
На виборах президента Грузії правляча партія "Грузинська мрія" визнала неминучість другого туру на виборах президента країни.
 
Такому рішенню передувала невідповідність даних екзит-полу від правлячої партії і всіх інших екзит-полів.
 
Про це повідомляє портал NewsGeorgia.ge із посиланням на заяву парламенту Іраклія Кобахідзе.
 
Він визнав, що екс-міністр закордонних справ Саломе Зурабішвілі, яку підтримує правляча партієя, не набрала більше 50% голосів виборців і в наступному турі зустрінеться з основним конкурентом від об'єднаної опозиції Гріголом Вашадзе.
 
"Йде підрахунок голосів. Підраховано до 1000 ділянок. Лідирує Саломе Зурабішвілі, яка на першому місці. Уже ясно, що відбудеться другий тур, в якому візьмуть участь Саломе Зурабішвілі і Григол Вашадзе", - заявив Іраклій Кобахідзе.
 
Варто зазначити, що напередодні правляча партія оприлюднила дані екзит-полу соціологічної компанії "Психопроект", згідно з яким Зурабішвілі набрала близько 53% голосів та перемогла у першому турі. Цей екзит-пол дав підставу для Кобахідзе та мера Тбілісі Кахи Каладзе привітати Зурабішвілі із перемогою, не дочекавшись оприлюднення офіційних даних.
 
Помилку екзит-пола Кобахідзе пояснив тим, що на його питання "відмовилися відповідати майже половина опитаних".
 
Усі інші екзит-поли показують необхідність другого туру. Так, екзит-пол від американської компанії Edison Research, показує, що Зурабішвілі і Вашадзе набрали біля 40% голосів, а ще 10% набрав висуванець партії "Європейсьска Грузія" Давид Бакрадзе.
 
А згідно екзит-полу грузинської компанії BCG Вашадзе отримав 37% голосів, Зурабішвілі - 34%, Бакрадзе - 17%.
 
Сам Давид Бакрадзе вже заявив, що у випадку другого туру підтримуватиме кандидата від опозиції Григола Вашадзе.