У «розумних» виборах на Донбасі повинні голосувати всі переселенці - Ангела Меркель

10:12, 02.11.2018
У «розумних» виборах на Донбасі повинні голосувати всі переселенці - Ангела Меркель

Ангела Меркель вважає, що у виборах мають взяти участь усі політичні сили України, а також переселенці, які зараз не проживають на Донбасі (Фото: EPA/UPG)

У виборах на Донбасі, передбачених мінськими домовленостями про врегулювання ситуації на сході України, повинні мати можливість взяти участь всі внутрішні переселенці, які виїхали з цього регіону в інші області України.
 
Про це сказала Ангела Меркель під час спілкування зі студентами Київського національного університету ім. Шевченка, передає "Кореспондент".
 
"Мінські домовленості показують шлях, як цього можна досягти - досягти перемир'я в першу чергу, потім потрібно підготувати гідні, розумні, справедливі вибори за допомогою спостерігачів ОБСЄ", - так відповіла вона на питання, чи можна очікувати повернення непідконтрольних територій Донбасу під контроль українського уряду через 2-3 роки.
 
Канцлер додала, що в таких виборах мають взяти участь усі політичні сили України, а також переселенці, які зараз не проживають на Донбасі.
 
"Звичайно, всі партії повинні взяти участь в цих виборах, а також внутрішні переселенці повинні мати можливість взяти участь в цих виборах. Навіть ті, хто там більше не живе і виїхав звідти", - наголосила політик.
 
При цьому Меркель зазначила, що спостережна місія ОБСЄ повинна отримати доступ до всього регіону, а "зараз у нас з цим великі проблеми". 
 
"І після цих виборів може з'явитися конструкція, яка буде представляти волю людей у цьому регіоні", - заявила політик.
 
При цьому вона вкотре нагадала, що заплановані на 11 листопада нелегітимні вибори в непідконтрольних уряду окремих районах Донецької і Луганської областей визнавати не можна: 
"11 листопада там якісь вибори запланували - їх не можна визнавати, це ускладнює ситуацію".
 
Політик також зазначила, що в мінському плані передбачена амністія, і в зв'язку з цим потрібно "врахувати те, щоб ніхто не вдавався до помсти".
 
"З мінських угодами ми розробили план, складний, але наразі я кращого не бачу. Метою його є, щоб Україна отримала доступ до всієї території до самого кордону з Росією", - резюмувала Меркель.
 
Нагадаємо, канцлер Німеччини Ангела Меркель на зустрічі із президентом України Петром Порошенком заявила, що проведення виборів ватажків на окупованих територіях Донбасу суперечить мінським домовленостям.
 
Як відомо, 1 листопада Ангела Меркель прибула до України з одноденним візитом. Вона зустрілась з президентом Петром Порошенком, привітала українською мовою військових і поспілкувалася з київськими студентами.