Дані та повідомлення 47 тисяч українців з Facebook «злили» у відкритий доступ: підозрюють росіян

13:28, 02.11.2018
Дані та повідомлення 47 тисяч українців з Facebook «злили» у відкритий доступ: підозрюють росіян

Хакери пропонували надавати доступ по 10 центів за аккаунт. Однак їхня реклама була відключена (фото: pixabay.com)

У відкритий доступ потрапили дані 257 тисяч користувачів Facebook, серед яких 47 тисяч - з України.
 
Зокрема, хакери опублікували приватні повідомлення 81 тисячі чоловік, передає "Громадське" з посиланням на BBC.
 
Атаці хакерів піддалися щонайменше 200 країн світу, зокрема з США, Великої Британії, Бразилії та країн СНД.
 
Однак, за даними британської компанії Digital Shadows, що займається кібербезпекою, найбільше постраждалих з України - 47 тисяч користувачів.
 
Дані 120 мільйонів користувачів з'явилися на сайті Fbserver, хакери пропонували надавати доступ по 10 центів за аккаунт. Однак їхня реклама була відключена.
 
"Ми зв'язалися з розробниками, аби переконатися, що відомі шкідливі розширення більше не доступні для завантаження", - зазначив виконавчий директор Facebook Гай Розен.
 
"Ми також звернулися до правоохоронних органів і співпрацювали з місцевими органами влади, щоб видалити веб-сайт, який відображав інформацію з облікових записів Facebook", - додав він.
 
Сайт в серпні зареєстрував, нібито, житель Пакистану, однак для реєстрації він використовував пошту Mail.ru.
 
До тогож сайт мав IP-адресу в Санкт-Петербурзі, яку раніше також використовували для розсилки вірусу-трояна LokiBot, що краде паролі.
 
Також виявилося, що з Fbserver пов’язані близько 20 сайтів, в реєстраційних даних яких вказані російські прізвища і номери телефонів, а в кількох випадках містом проживання вказана Москва.
 
До того ж, з’ясувалося, що одна з IP-адрес "дзеркала" Fbserver належить російському хостинг-провайдеру King Servers.
 
Як саме хакери отримали доступ до даних користувачів, наразі невідомо. Утім віце-президент Facebook з управління продуктами Гай Розен повідомив, що компанія попросила розробників браузерів заборонити завантажувати розширення, оскільки хакери могли використовувати розширення зі шкідливим кодом для злому.
 
Компанія також звернулася до правоохоронних органів з вимогою відключити сайт з персональними даними. Представник Facebook не уточнив, якої кількості людей торкнувся витік.
 
Журналісти BBC зв’язалися з представником Fbserver електронною поштою, що вказана на сайті з вкраденої базою даних. Людина, що представилася Джоном Смітом, заявила, що база даних не пов’язана з історією Cambridge Analytica. Джон Сміт стверджує, що в базі містяться відомості про 120 мільйонів користувачів, з них 2,7 мільйона - з Росії. Вся база, за його словами, коштує 12 мільйонів доларів. Джон Сміт відкинув припущення, що хакери пов’язані з Росією - наприклад, з петербурзької "фабрикою тролів".
 
Нагадаємо, раніше Велика Британія оштрафувала Facebook на 500 тисяч фунтів (близько 644 тисяч доларів) через скандал з компанією Cambridge Analytica та витоком даних 50 мільйонів користувачів.