В Узбекистані заявили про можливі санкції проти України

16:42, 04.11.2018
В Узбекистані заявили про можливі санкції проти України

Парламент Узбекистана

Парламент Узбекистану заявив про можливе введення санкцій проти України через протекціоністську політику.

Про це повідомляє Громадське.

Депутати парламенту Узбекистану стверджують, що українська влада ввела «репресивні норми проти товарів іноземного походження на своїй території».

Відтак, узбецький депутат, член фракції УзЛіДеП в нижній палаті парламенту Узбекистану Е. Халбутаєв зазначив, що дії України «порушують принципи справедливої ​​конкурентної боротьби». «Такі дії не можуть бути сприйняті як дружній акт щодо Узбекистану. Наші українські партнери не враховують сформований істотний дисбаланс в нашій взаємній торгівлі. Варто нагадати, що обсяг імпорту з України в Узбекистан більш ніж у три рази перевищує експорт наших товарів у цю країну», — сказав він.

Таким чином, депутат прокоментував інформацію про проведення комісією України з міжнародної торгівлі розслідування щодо порушень закону «Про захист національного товаровиробника від субсидованого імпорту» через дії узбецьких автовиробників.

Окрім того, депутат Р. Кушербаєв, член Комітету з питань інноваційного розвитку, інформполітики та інформтехнологій, поскаржився на недружні дії України щодо експорту цукру в Узбекистан.

«Знаходяться країни-імпортери цукру на узбецький ринок, а саме Україна, які намагаються ввести обмежувальні заходи відносно нашого експорту, несправедливо звинувачуючи нас в субсидіюванні окремих секторів економіки», — наголосив він.

Депутат А.Тухтабаєв, член Комітету з питань бюджету та економічних реформ, у свою чергу, поскаржився на те, що Україна експортує до Узбекистану фармацевтичну продукцію «з порушенням національного законодавства» країни.

«Настав час для введення стосовно виробників окремих країн, зокрема України, виконання вимог регіонального гармонізованого законодавства, тобто вимоги експортувати ліки (не розфасовані або розфасовані активні інгредієнти) в Узбекистан виключно за наявності чинного сертифікату GMP», — підкреслив він.

Нагадаємо, 1 листопада Росія запровадила економічні санкції проти України. Вони стосуються 322 фізичних та 68 юридичних осіб.