Убивство Каті Гандзюк: правозахисники вимагають відставки силовиків (відео)

17:48, 04.11.2018
Убивство Каті Гандзюк: правозахисники вимагають відставки силовиків (відео)

У силовиків вимагають знайти замовників нападу на Катерину Гандзюк або піти у відставку (скріншот відео)

Після смерті Катерини Гандзюк активісти вимагають відставки силовиків, насамперед Арсена Авакова та Юрія Луценка, адже замовники нападу на яку досі не знайдені.

"Почати треба з того, що у відставку має піти, по-перше, керівництво херсонської поліції, яка з самого початку саботувала розслідування нападу на Катерину Гандзюк, а по-друге, Юрій Луценко і Арсен Аваков, які зробили все, щоб реформа правоохоронних органів не відбулася", - написала Тетяна Печончик, голова правління Центру інформації про права людини.

Вона відзначає, що причиною масових нападів на громадських активістів є корупція, безкарність і відсутність реформ.

"Поки нападники, організатори і замовники більше сотні нападів, які сталися за останні роки, не сядуть, жоден активіст не може почувати себе в безпеці", - наголошує правозахисниця.

Під постом на офіційній сторінці Петра Порошенка у Facebook, в якому висловулюються співчуття про смерть Катерини Гандзюк, теж вимагають відставки очільників силових відомств.

"Підтримую думку громадськості: міністр внутрішніх справ Аваков не виконує своїх обов'язків. Як і підзвітна йому структура. ... Після аваковської розхваленої реформи поліція залишилась беззубою криміналізованою юрбою, помінявши хіба що дизайн мундирів. Ганьба", - коментує волонтерка Ксенія Козачук.

Журналіст Айдер Муджабаєв нагадав про відеозвернення Катерини Гандзюк із лікарні, в якому вона наголошує, що замовників замаху на неї не знайшли.

Тепер слова Катерини Гандзюк звучать ще пронизливіше.



"Катя Гандзюк померла. Не вистачає ні слів, ні злості... Всі замахи і вбивства людей заради того, щоб зруйнувати нашу країну, мають бути розслідувані, всі до єдиного. Всі потвори знайдені і покарані. ... В пам’ять про Катю ми маємо бути гідні її. Вистояти, витримати, не посваритися, не впадати у відчай, не віддавати країну окупантам та їх посіпакам", - прокоментував відео Катерини Гандзюк Айдер Муджабаєв.

Детальніше про те, що сказала Катерина Гандзюк у відеозверненні після нападу, читайте в "УМ".

Через смерть Катерини Гандзюк в Києві та регіонах заплановані акції протесту під гаслом "Її вбили".

"Її вбили. Вона не пережила напад. Ми чекаємо об’єктивних даних. Ми далі вимагаємо імена замовників. Тепер уже вбивства. Чекаємо на всіх небайдужих о 19:00 під МВС, на Богомольця. Будемо згадувати нашу Катю", – ідеться в анонсі події на Facebook.

На 19:00 4 листопада акції заплановані у регіонах, більшість із них під управліннями поліції:

- Львів, 19:00, біля Ратуші;
- Харків, 19:00, обласне управління Нацполіції;
- Дніпро, 19:00, міське управління Нацполіції;
- Луцьк, 19:00, обласне управління Нацполіції;
- Одеса, 20:00, обласне управління Нацполіції;
- Полтава, 19:00, обласне управління Нацполіції;
- Ужгород, 19:00, Театральна площа.

Катерина Гандзюк померла після того, як на неї вилили сірчану кислоту. Херсонська активістка та керуюча справами виконкому міськради отримала опіки близько 40% тіла та перенесла низку операцій. За попередньою інформацією. За попередньою інформацією, причиною смерті став тромб.

Нагадаємо, посол Великобританії назвала збільшення кількості нападів на громадських активістів в Україні загрозливою тенденцією.