Генпрокурор Юрій Луценко подає у відставку (оновлено)

12:55, 06.11.2018
Генпрокурор Юрій Луценко подає у відставку (оновлено)

Луценко: Подаю у відставку і сьогодні направлю заяву президенту України (фото: frontnews.eu)

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що подасть заяву про відставку 6 листопада.
 
Про це він сказав під час виступу у Верховній Раді.
 
За словами Луценка, він не розуміє, чим буде займатися тимчасова слідча комісія ВР, на створенні якої наполягає нардеп Мустафа Найєм, при незакінченому слідстві.
 
"Організаторам ТСК потрібен не результат. Їм потрібен піар для боротьби за владу. Я говорю речі, які ніколи ще не казав, але я маю за важливе їх сказати... Сьогодні звинувачують не тих, хто вбив Гандзюк і затриманий національною поліцією, а тих, хто по думці слідчого не вказує на потрібного їм замовника. Це все боротьба за владу", - цитує генпрокурора "Українська правда".
 
При цьому генпрокурор звинуватив активістів і депутатів, які вимагають назвати імена замовників убивства Катерини Гандзюк, у піарі на крові, витоку інформації і підриву діяльності слідства.
 
"До вчорашнього дня я був упевнений, що в найближчий час ми спрацюємо ефективно. Тим не менше вчора в ході піару на крові, який розгорнула частина тих, хто хоче всіляко спаплюжити владу, а не допомогти результату слідства, одна з версій слідства витекла у ЗМІ", - сказав Луценко.
 
Луценко додав, що просить Раду розглянути заяву про його відставку якнайшвидше.
 
"Щоб не було сумнівів, що за владу ніхто не чіпляється, я сьогодні подаю заяву про відставку президенту України і ви в парламенті маєте розглянути маєте розглянути це питання. Прошу зробити це цього тижня", - сказав він.
 
Луценко заявив, що не може допустити "двовладдя в країні, коли правоохоронну систему знищують бездоказово, навіть за розкритий злочин".
 
"Як глава правоохоронної системи сьогодні подам заяву, а вам вирішувати, чи Мустафа Найєм буде керувати слідством і встановлювати з екранів телевізора винних, чи правоохоронні органи, які несуть за це кримінальну відповідальність", - сказав Луценко.
 
Також Луценко заявив, що наразі у слідства є 12 підозрюваних у замовленні нападу на активістку Катерину Гандзюк і напередодні "піарники на крові" злили інформацію про одного з них у ЗМІ.
 
За його словами, за результатами фахового розслідування швидко було встановлено, ким злочин був організований і виконаний.
 
"Сьогодні ми маємо підозри щодо 12 осіб, які ймовірно були замовниками. Сама Гандзюк говорила про частину з них. Мені особисто вона висловлювавала думку щодо трьох з цих осіб", - сказав Луценко.
 
Зазначимо, напередодні активісти в групі "Хто замовив Катю Гандзюк" заявили, що знають замовника вбивства. "Посередник між виконавцями злочину та замовником - Ігор Павловський. ... Павловський - офіційний помічник народного депутата від Блоку Петра Порошенка Миколи Паламарчука. Паламарачук - вічний смотрящий по темам МВС в Херсонській області", - йшлося в пості на Фейсбуку.
 

Катерина Гандзюк померла 4 листопада. Лікарі не змогли врятувати її після того, як на неї вилили сірчану кислоту 31 липня 2018 року.

 
Херсонська активістка та керуюча справами виконкому міськради отримала опіки близько 40% тіла та перенесла низку операцій. Раніше повідомлялося, що причиною смерті став тромб.
 
Як відомо, в Херсоні Катерина Гандзюк протистояла "русской весне" та допомагала переселенцям.
 
Після смерті Катерини Гандзюк активісти вимагають відставки силовиків, насамперед Арсена Авакова та Юрія Луценка, адже замовники нападу досі не встановлені. 
 
Як повідомили активісти, прощання з Катериною Гандзюк відбудеться в Херсоні в середу, 07 листопада о 14:00.
 
Зазначимо, справу щодо вбивства Катерини Гандзюк повністю передали до СБУ. Про всіх підозрюваних у виконанні злочину читайте в "УМ".