«Повар Путіна» Пригожин затесався на зустріч військових Лівії та Росії

15:34, 10.11.2018
«Повар Путіна» Пригожин затесався на зустріч військових Лівії та Росії

Євген Пригожин на зустрічі із лівійською делегацією (скріншот відео)

"Повар Путіна" Євген Пригожин, якого вважають власником "російської фабрики тролів" та ПВК "Вагнер" був присутнім на переговорах вищого військового керівництва Лівії та Росії та потрапив на відео із зустрічі.

Про це повідомляє Українська правда з посиланням на російське видання Новая газета.

Переговори між міністром оборони Росії Сергеєм Шойгу і командувачем однієї зі сторін у внутрішньолівійському конфлікті Халіфою Хафтаром відбулися в Москві 7 листопада.

На відео показано, як лівійська делегація знайомиться з російськими офіцерами і проходить в конференц-зал. У цей момент Євген Пригожин стоїть трохи збоку.

Але після початку конференції близький до президента Росії Владіміра Путіна олігарх сидить за одним столом з російськими і лівійськими військовими, від Сєргєя Шойгу його відокремлюють два офіцери.

Інформація про участь російських збройних сил в лівійському конфлікті з'явилася ще навесні 2017 року. Тоді йшлося про перекидання "елітних десантних підрозділів". Пізніше повідомлялося, що російські військові бази Лівії розгортаються під прикриттям "ПВК Вагнера".

Про зустріч Сєргєя Шойгу і Халіфи Хафтара повідомляли 7 листопада, в заяві йшлося про те, що сторони обговорили "шляхи врегулювання конфлікту в Лівії і питання боротьби з тероризмом". Генерал Хафтар раніше неодноразово бував у Москві і зустрічався з російськими військовими.

У Кремлі офіційно не коментували присутності Євгена Пригожина на переговорах. Але російські агенції новин цитували дипломатичні і військові джерела, які підтвердили, що він був на зустрічі як представник кейтерингової компанії.

Євген Пригожин, серед іншого, є власником компанії "Конкорд менеджмент", яка контролює низку ресторанів. Через забезпечення фірмою їжі для офіційних заходів у Кремлі бізнесмена часто називають "кухарем Путіна".

Москва неодноразово заперечувала зв’язок влади із діяльністю приватних військових компаній. Військове найманство для участі у збройних конфліктах на території інших держав заборонене російським законом.

За даними британських ЗМІ, Путін хоче використати Лівію як "стратегічний бастіон" у боротьбі із Заходом, зробити з країни свою "ракетну базу". Вважається, що головна мета Москви полягає в тому, щоб взяти контроль над цією країною Північної Африки, через яку проходить найбільший незаконний міграційний шлях до Європи.

Нагадаємо, у США Євгена Пригожина вважають причетним до втручання у вибори через "фабрику тролів".

Євген Пригожин пов’язаний із особами, які займалися нападами, залякуванням та вбивствами людей на території Росії, України та Сирії. Пр це розповів чоловік, який нібито виконував злочинні "замовлення".