Євросоюз не визнає «виборів» на окупованому Донбасі: Могеріні вимагає від Росії припинити порушення Мінських угод

16:28, 10.11.2018
Євросоюз не визнає «виборів» на окупованому Донбасі: Могеріні вимагає від Росії припинити порушення Мінських угод

Федеріка Могеріні вже заявила, що "вибори" в "Д/ЛНР" ЄС лише як порушення Мінських угод (фото: Reuters)

Євросоюз засуджує проведення виборів на окупованому Донбасі, не визнає їх результатів, але вважатиме, що Росія не впливала на ватажків терористів, щоб припинити порушення Мінських угод.

Про це повідомляє УНІАН з посиланням на заяву високого представника ЄС з питань зовнішньої і безпекової політики Федеріки Могеріні.

"ЄС вважає, що "вибори", заплановані на 11 листопада, є незаконними та нелегітимними, і не визнаватиме їх. ЄС засуджує ці "вибори", оскільки вони суперечать міжнародному праву, підривають зобов’язання, взяті за мінськими угодами, та порушують суверенітет і закони України", – пояснила Федеріка Могеріні.

Представниця ЄС нагадала, що мінські угоди передбачають проведення місцевих виборів виключно у межах українського законодавства та стандартів ОБСЄ.

Ці вимоги роблять заплановані "вибори" окупантів недійсними.

"Ми очікуємо, що Росія повною мірою використає свій значний вплив на сепаратистів, яких вона підтримує. Положення мінських угод повинні повністю і без зволікань впроваджуватись, починаючи зі всебічного припинення вогню та виведення важкої зброї, з тим, щоб створити необхідні умови для політичних перетворень шляхом місцевих виборів, які вони передбачають", – наголосила у своїй заяві Федеріка Могеріні.

Нагадаємо, після вбивства ватажка проросійських бойовиків Олександра Захарченка на окупованих територіях Донеччини і Луганщини заявили про намір 11 листопада провести "вибори" нових ватажків проросійських бойовиків.

Голова СБУ Василь Грицак заявив, що на псевдовиборах кремлівські куратори уже визначили результат та навіть вказав, із яким результатом переможуть Леонід Пасічник та Денис Пушилін.