Білорусь за допомогою України хоче отримати вихід у Чорне море

15:34, 12.11.2018
Білорусь за допомогою України хоче отримати вихід у Чорне море

У Білорусі планують перевозити вантажі через Дніпро в Україні до Чорного моря (фото: pixabay.com)

Білорусь розглядає можливість будівництва річкового порту на Дніпрі в Гомельській області поблизу кордону з Україною з метою використання суден класу "ріка-море" для виходу в Чорне море.
 
Для реалізації проекту може бути залучений турецький інвестор - компанія Derin Shipping&Trading Co, передає держагентство "БелТА".
 
Водночас посол Білорусі в Туреччині Андрій Савіних заявляє, що реалізація проекту "перетворить Білорусь в морську державу".
 
Проект планують реалізувати будівництвом портового терміналу в селі Нижні Жари Гомельської області.
 
Передбачається, що основний обсяг вантажообігу забезпечать нафтопродукти.
 
На думку посла, "тільки один проект "Білоруськалій", що реалізується на Петриківському родовищі, здатний забезпечити рентабельну роботу порту".
 
Як відомо, Білорусь протягом багатьох років розглядає можливість створення нового транспортного коридору для перевезень вантажів з республіки водним шляхом по річці Дніпро в порти Чорного, Середземного і Каспійського морів.
 
Будівництво порту та ідея відновлення повноцінного судноплавства по річці Дніпро була підтримана президентами Білорусі та України в квітні 2017 року. Ці плани були підтверджені, в тому числі і на I Форумі Білорусі та України, що відбувся в жовтні цього року в Гомелі.
 
Українська сторона підтверджує технічну можливість проходження суден класу "ріка-море" від Київської ГЕС до села Нижні Жари. При цьому необхідно провести роботи з днопоглиблення протяжністю 103 км.