У Тернопільській облраді бояться кровопролиття через Почаївську лавру: просять МВС втрутитись

13.11.2018
У Тернопільській облраді бояться кровопролиття через Почаївську лавру: просять МВС втрутитись

Почаївська лавра — об’єкт зазіхань Московського патріархату.

Ситуація зi Свято-Успенською Почаївською лаврою не перестає тривожити як громадськість Тернопільщини, так і місцеву владу.
 
 
На останній сесії Тернопільської облради було прийнято звернення до Міністерства внутрішніх справ України щодо необхідності її охорони.
 
 
«За крок до створення в Україні Єдиної помісної православної церкви окремі зацікавлені структури намагаються загострити протиріччя між віруючими православних конфесій, вдаються до штучного нагнітання релігійної ситуації та спекуляцій навколо юридичної приналежності Свято-Успенської Почаївської лаври, — йдеться, зокрема, в ньому. — Додаткового занепокоєння додало звернення намісника митрополита Володимира Мороза, який, посилаючись на погрози «розправою» над монахами, оприлюднив прохання до прихожан підготуватись до фізичного захисту святині. 
 
Розміщення в мережі iнтернет і поширення серед громадян недостовірної інформації про плани силового захоплення культового об’єкта призводить до масової штучно створеної паніки, яка у перспективі може відобразитися в протиправній діяльності. Зважаючи на викладене і бажаючи підвищити рівень безпеки громадян на території Почаївської об’єднаної територіальної громади та не допустити кровопролиття та силового захоплення Почаївської Свято-Успенської лаври, просимо організувати цілодобову охорону вказаного культового об’єкта шляхом залучення підрозділів Національної гвардії України».
 
Окрім цього, депутати Тернопільської обласної ради звернулися до Міністерства юстиції України, а також до управління СБУ в Тернопільській області та обласної прокуратури з проханням дати належну оцінку факту незаконної реєстрації права користування на шість споруд Свято-Успенської Почаївської лаври, які належать до пам’ятки архітектури національного значення, що була здійснена нещодавно в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.