Україна і Росія за крок до війни в Азовському морі — британський військовий експерт

13.11.2018
У недiлю, 11 листопада, на фронті окупанти сім разів відкривали вогонь по позиціях наших військ. Застосування озброєння, забороненого Мінськими угодами, цього дня не було зафіксовано.
 
Ворог здійснював обстріли наших оборонних укріплень у районах населених пунктів Новотошківське, Оріхове, Вільний, Луганське, Тарамчук та Водяне. 
 
Російські окупаційні війська вели прицільний вогонь із гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї.
 
Найбільшу вогневу активність окупанти проявили біля Новотошківського. Під час першого обстрілу ворог застосував гранатомети, а в другому випадку — озброєння бойових машин піхоти.
 
Унаслідок бойових дій жоден військовослужбовець Об’єднаних сил не постраждав. За даними розвідки, в неділю двох російських окупантів було знищено, ще двох — поранено.
 
На жаль, на два дні раніше у нас не обійшлося без втрат. 9 листопада в ході важкого бою з россiйськими окупантами поранили українського солдата Івана Воробея.
 
Коли бойовий по­братим Євген Летюк кинувся перетягнути товариша до окопу, ворожий снайпер «зняв» і його. Обидва молоді воїни загинули.
 
У ході проведення заходів із недопущення проникнення ДРГ противника в проміжки між спостережними постами на Світлодарському напрямку 10 листопада внаслідок спрацювання вибухового пристрою, який встановили окупанти, загинули двоє українських військовослужбовців, ще двох було поранено.
 
«Старшина Юрій Олійник i старший сержант Роман Селіхов до останнього виконали свій обов’язок. На виконання вкрай складного та небезпечного завдання пішли особисто, щоб не наражати на небезпеку своїх підлеглих. Їхнiй вчинок завжди буде прикладом непохитної мужності та героїзму. Всі бійці групи представлені командуванням Об’єднаних сил до державних нагород. Юрій Олійник i Роман Селіхов — посмертно», — розповів Руслан Татусь, командир бригади, в якій служили бійці.
 
Станом на 7-му годину ранку 12 листопада ворог вів вогонь із великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї поблизу Старого Айдару. 

ОЦІНКА ЕКСПЕРТА

Тривожною є оцінка ситуації на сході України іноземними експертами. «Між Російською Федерацією і Україною може виникнути серйозний військовий конфлікт у Азовському морі», — таку думку висловив британський військовий експерт, полковник Глен Грант, зазначивши, що поки країни зайняли вичікувальну позицію.
 
«Так, ви за крок від війни (в Азовському морі. — Авт.). Якщо Росія побачить можливість отримати щось, вона за це візьметься. Наразі Україна вибудовує курс не йти у наступ проти Росії, не починати сутички доти, доки сама не буде готова до наступальних дій, це стратегія стримування», — наголосив Грант.
 
При цьому, на його думку, можливості в України є, наприклад, взяти під контроль села у «сірій зоні».
 
«І мені здається, це необхідно робити постійно, якщо випадає така можливість для України. Якщо є можливість просуватися вперед — це необхідно робити», — додав полковник.
 
Військовий експерт уточнив, що Росія планує щось серйозне: проводить навчання, витрачає купу грошей, збільшує оборонний бюджет, вилучаючи гроші з освітньої, соціальної сфер, зі сфери охорони здоров’я. «Ви не станете цього робити, тільки якщо ви не налаштовані серйозно», — резюмував Глен Грант.