Підозрюваний у справі про корупцію прем’єр Чехії ховав сина від допитів в анексованому Криму

14.11.2018
Підозрюваний у справі про корупцію прем’єр Чехії ховав сина від допитів в анексованому Криму

Андрей Бабіш i його молода дружина Моніка.

Син прем’єр-міністра Чехії Андрея Бабіша — Андрей Бабіш-молодший — повідомив журналістам-розслідувачам чеського видання Seznam Zpravy («Список новин»), що в 2017 році його проти власної волі привезли до Криму й утримували там, аби сховати від слідчих на тлі гучного розслідування у справі про корупційні злочини його батька.
 
 
За словами 35-річного Бабіша-молодшого, батько побажав, щоб він «зник» на певний час, доки в країні тривав скандал про незаконне отримання субсидії ЄС у два мільйони євро для фірми «Білий лелека», яка входила до складу корпорації Agrofert, що належить прем’єр-міністру.
 
На час отримання субсидії фірма була вичленована зі складу корпорації, але після того, як кошти отримали, її знову включили до складу Agrofert.
 
Прем’єр відкидав звинувачення на його адресу, стверджуючи, що фірма належить його дорослим дітям від першого шлюбу. Тепер його дружиною є колишня модель Моніка Бабішова. 
 
Син прем’єра заявив, що ключову роль у його утриманні в Криму відіграло російське подружжя Протопопових, які працюють на його батька.
 
За словами Бабіша-молодшого, Петро Протопопов спочатку переправив його з Чехії в Москву, а потім — до Криму, де він мешкав у Севастополі, а згодом — у Ялті.
 
Увесь цей час дружина Протопопова, яка є психіатром, «лікувала» його психотропними препаратами. Щоправда, інших свідчень його перебування в Криму журналісти ще не роздобули. 
 
Бабіш-молодший також розповів журналістам-розслідувачам, що зміг утекти через Україну до Швейцарії, де мешкає його мати, а потім відправив чеській поліції повідомлення про своє викрадення. 
Нагадаємо, на адресу Андрея Бабіша висували і висувають низку корупційних звинувачень, але він надалі очолює уряд Чехії, має бізнесові зв’язки з Росією та вважається одним iз «друзів Путіна».