«Це - наш обов'язок»: патріарх Варфоломій про створення в Україні автокефальної церкви

15:07, 14.11.2018
«Це - наш обов'язок»: патріарх Варфоломій про створення в Україні автокефальної церкви

Вселенський патріарх Варфоломій помолився за жертв Голодомору (фото: АР)

Вселенський патріарх Варфоломій розповів, чому було прийнято рішення надати автокефалію Українській православній церкві під час молитви за жертвами Голодомору.

Заяву Варфоломія опублікував сайт УПЦ у США, інформує Українська правда.

За словами Вселенського патріарха, Константинопольська церква щороку у молитві згадує жертв Голодомору.

"Молячись за упокій душ померлих та за загоєння цієї болючої рани у свідомості вашої благословенної нації, ми нагадуємо всім людям доброї волі, що Церква не толерує несправедливість чи будь-яку силу, направлену підривати суспільну згуртованість", - заявив Варфоломій.

Саме тому, за його словами, і було прийнято рішення надати автокефалію Українській православній церкві.

"Неприпустимим є те, що Вселенський Престол… залишався б байдужим, коли православні люди, такі, як український народ, страждають та шукають вирішення церковних проблем, які мучать їх протягом століть. Ми втручаємося тому, що це є наш обов'язок", - заявив Варфоломій.

Він додав, що рішення Константинополя базується "виключно на засадах достовірно-церковних, всесвітніх… заради істини і традицій церкви…завжди для розбудови тіла Христового, а не для себе і не для демонстрування світової сили чи влади".

"Ця велика відповідальність Матері Церкви…безумовно не має меж. Тому так само, як і ми надали автокефалію всім помісним церквам, Священний Синод вирішив надати автокефалію багатостраждальній Православній церкві в Україні, щоб вона також приєдналася до повноти Православ'я в єдності та внутрішньому мирі", - наголосив Варфоломій.

Нагадаємо, Вселенська патріархія прийняла рішення надати Томос про автокефалію Україні. Документ отримає глава церкви, якого оберуть на об’єднавчому соборі православних конфесій. На ньому будуть присутні ті представники УПЦ Московського патріархату, які підтримують створення помісної церкви, хоча собор УПЦ МП вирішив розірвати стосунки з Константинополем.