На ХТЗ цьогоріч випустили 800 тракторів і готуються до масштабної реконструкції

16.11.2018
На ХТЗ цьогоріч випустили 800 тракторів і готуються до масштабної реконструкції

Новенькі моделі техніки Харківського тракторного заводу не мають нічого спільного зі старим трактором, оскільки пройшли глибоку модернізацію: тільки з початку року було внесено більш ніж 200 технічних змін, від невеликих до досить значних. (Фото з сайта twitter.com.)

Новим етапом у розвитку Харківського тракторного заводу, що два роки тому перейшов в управління  бізнес-групи Олександра Ярославського, стане створення на його базі сучасної багатофункціональної екосистеми для бізнесу.
 
 
До його складу ввійде потужний індустріальний парк, комплекс із науковою, технологічною і технічною базами, що займатимуться реалізацією інноваційних проектів.
 
Йдеться також про кілька допоміжних об’єктів, включаючи логістичний, освітній та дослідницькі центри.
 
«У нас зараз планується великий проект iз реконструкції підприємства, — повідомив Олександр Ярославський. — Я думаю, що це інвестиції порядку 2-3 мільярда гривень. Почали ми вчора, а реалізовуватимемо проект багато років поспіль. Це буде дуже цікаво з точки зору професійної самореалізації. Мені завжди подобалися проекти, які тримають у тонусі». 
 
Цього року, після тривалого занепаду, на заводі випустили 800 тракторів, заробивши 50 мільйонів гривень. Переважну більшість машин закупили вітчизняні аграрії, яким держава компенсувала 25 відсотків від загальної вартості техніки. Новенькі моделі не мають нічого спільного зі старим харківським трактором, оскільки пройшли глибоку модернізацію.
 
«У продукт тільки з початку року було внесено більш ніж 200 технічних змін, від невеликих до досить значних, — констатує гендиректор підприємства Андрій Коваль. — Скажімо, адаптовано нову лінійку моторів — ефективних, сучасних, економічних. Крім того, ми хочемо, щоб трактор возив більше, працював надійніше, споживав менше палива і так далі. Тобто споживчі властивості продукту і надалі будуть покращуватися. Це допоможе нам повернути втрачені за роки простою зарубіжні ринки».
 
Генеральний директор ХТЗ також додав, що підприємство працює не тільки безпосередньо над удосконаленням фірмових моделей, а й над підвищенням загальної ефективності виробничого процесу.
 
«Зараз завод у стані великого будівництва, — каже він. — Ми реконструюємо цех, купуємо нове обладнання, оптимізуємо структуру виробництва. Це дозволить дати ще більш приємну ціну продукту і збільшити обсяги продажу. Наступного року плануємо випустити тисячу нових конкурентоздатних машин».
 
Загалом машинобудування Харківщини останнім часом демонструє досить високу виробничу активність, завдяки чому регіон наразі лідирує за темпом росту промисловості в Україні.
 
«З початку року на Харківщині з’явилося понад 7 тисяч нових робочих місць, — повідомила голова облдержадміністрації Юлія Світлична. — Люди повертаються на промислові підприємства, які відновлюють роботу після тривалого простою. За три останні роки ріст виробництва в машинобудуванні в області склав 13 відсотків у загальному обсязі галузі України. Ми бачимо тут перспективи й робимо все для того, аби заводи були завантажені роботою».