Комітет Генасамблеї ООН підтримав резолюцію щодо повернення Криму Україні

08:37, 16.11.2018
Комітет Генасамблеї ООН підтримав резолюцію щодо повернення Криму Україні

Резолюція ООН вимагає повернути Крим Україні і звільнити всіх політв'язнів Кремля (фото: Reuters)

Третій комітет Генеральної Асамблеї ООН прийняв запропонований Україною новий проект резолюції "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і Севастополі, Україна".
 
Документ підтримали 67 делегацій. Проти резолюції проголосували 26 делегацій, включаючи Росію, Білорусь, Китай, Індію, Сербію, Сирію і ПАР, ще 87 країн утрималися.
 
Резолюція підтверджує неприпустимість захоплення території півострова і вимогу повернути Україні відірвані території. Також засуджуються політично вмотивовані переслідування громадян України і міститься заклик випустити на свободу всіх українських бранців в окупованому Криму і в Росії.
 
Зокрема, в резолюції зазначено, що з 2014 року російська влада застосовує тортури для отримання неправдивих свідчень в ході політично мотивованих процесів.
 
У резолюції вперше перераховуються імена політв'язнів Кремля - ​​такими визнані Олег Сенцов, Володимир Балух та Емір-Усеїн Куку.
 
фото: UKR Mission to UN / Twitter
 
Третій комітет Генасамблеї ООН також засуджує незаконне встановлення Росією законів, юрисдикції і управління в окупованому Криму і вимагає, щоб Москва дотримувалася зобов'язання за міжнародним правом щодо поваги законів, що діяли в Криму до окупації.
 
У документі також міститься вимога до міжнародних організацій та спеціалізованих установ ООН позначати в офіційних документах український півострів лише як "Автономна Республіка Крим та місто Севастополь (Україна), які є тимчасово окупованими Російською Федерацією".
 
Засідання Третього комітету транслювалося на офіційному каналі ООН в Youtube.
 
"Незважаючи на шалений опір Росії, Третій комітет ООН щойно прийняв новий проект резолюції, що засуджує кричущі порушення прав людини, вчинені Росією, окупуючою державою, в Українському Криму", - написав у зв'язку з цим президент України Петро Порошенко в Twitter.
 
Після голосування в Третьому комітеті проект буде спрямований на розгляд Генеральної асамблеї ООН, де голосування очікується в грудні цього року.
 
Минулого року Генеральна асамблея ООН схвалила резолюцію "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)".
 
Зауважимо, напередодні Ірина Геращенко повідомила, що Україна задля звільнення українських заручників і полв'язнів Кремля готова видати Росії понад 60 сепаратистів, що причетні до злочинів проти України та більше 20 засуджених українськими судами росіян.