У Смілі почали давати опалення

10:01, 16.11.2018
У Смілі почали давати опалення

У робочому режимі працюють вже 9 котелень міста (фото: "Вичерпно")

У місто Сміла Черкаської області, 80 тисяч жителів якого вже місяць мерзнуть без централізованого опалення, почали подавати тепло. 
 
Про це повідомив віце-прем'єр-міністр України Геннадій Зубко.
 
"Газ поданий вже на 15 котелень з 20, до яких підключена соцсфера 77 будинків з 152, дев'яти шкіл, трьох лікарень, восьми дитсадків", - написав Зубко на своїй сторінці в Facebook.
 
За даними Зубка, станом на 22.12 вечора 15 листопада 4 котельні запрацювали на подачу тепла, решта були в процесі запуску.
 
Станом на ранок 16 листопада, у робочому режимі працюють вже 9 котелень, повідомив віце-прем'єр.
 
Наразі тепло подано в 4 дитсадки, 5 шкіл, 3 лікарні та 47 житлових будинків, відзвітував віце-прем'єр-міністр України.
 
Зауважимо, всього в Смілі 11 шкіл і 13 дитячих садочків.
 
Як розповіла "Україні молодій" жителька Сміли Ольга Собченко, котельні вже запускають, але в квартирах смілян поки ще холодно.
 
"У мене в квартирі батареї холодні, на градуснику 14 тепла. Сама біжу на роботу, а син-шестикласник вдома з температурою. Простудився у холодній квартирі, тепер лікуємося", - говорить вона.
 
Пані Ольга каже, що весь час її сім’я гріла житло електрообігрівачем і тепер з жахом очікує рахунків за електроенергію.
 
"Сміляни в соціальних мережах радіють, що тепло почали подавати. А насправді ж нічого не зрозуміло - на яких умовах вирішили включити опалення і чи не перекладуть борги "Сміла Енергоінвесту" у наші платівки", - розповіла жінка.
 
Місцеві жителі також кажуть, що допомога від уряду у вигляді позики в 25 мільйонів гривень украй важлива, але вона можлива за умови відповідальності місцевої влади, яка має забезпечити підписання договорів між комунальним підприємством та "Нафтогазом".
 
"Проте всі сміляни вчора могли особисто переконатись, що столичні владці не чують реальної думки людей, не хочуть розуміти, що містяни не винні у боргах "Енергоінвесту" і будь-які позички уряду будуть надані лише в тому разі, якщо місто візьме борги на себе. Тож на нашу громаду продовжують тиснути, аби ми взяли на себе чужі борги", - переконана жителька Сміли Ольга Собченко.
 
Як повідомляла "УМ", президент Петро Порошенко ввечері 15 листопада дав кілька годин, щоб включити опалення у Смілі. Раніше до Сміли вирушила група урядовців та народних депутатів, а уряд надав місту короткостроковий кредит в сумі 25 мільйонів гривень.
 
Нагадаємо, в середу 14 листопада жителі Сміли пікетували Кабмін і запалили шини біля "Черкасигазу" через холод в оселях. Вже другий рік поспіль у Смілі вчасно не розпочали опалювальний сезон через борги.