«Де б не був - вшануй»: в Україні зняли пронизливе відео до 85-х роковин Голодомору

10:58, 16.11.2018
Де б ти не був 24 листопада о 16:00 - запали свічку і вшануй пам’ять убитих Голодомором 1932-1933 років.
 
До цього закликає пронизливе відео від Young&Hungry Production, зняте за підтримки Міністерства інформаційної політики України та Українського інституту національної пам'яті.
 
Це перше відео із серії соціальної реклами під назвою "Де б ти не був - вшануй!", розроблене до 85-х роковин Голодомору.
 
Як пояснив автор ідеї і сценарист відеороботи, тележурналіст Омелян Ощудляк, "важливо підтримувати традицію пам’яті, і тому основне завдання цього ролика - показати модель поведінки, як кожен може долучитися до вшанування пам’яті жертв Голодомору".
 
"Ми хочемо, щоб люди подумали: "О, до речі, а ми ж теж так можемо робити!" - каже Омелян.
 

Різні люди в ролику - український політв’язень у російській тюрмі, який витесує свічку на стіні в’язниці; патрульна поліція, яка зупиняється і віддає шану загиблим; футбольне поле, де перед матчем оголошують хвилину мовчання; школярі, які тримають лампадки - це об’єднавчі образи, які "підкреслюють важливість вшанування". 
 
"Особливо сьогодні, у наших воєнних реаліях", - пояснює державний секретар Мінінформу Артем Біденко.
 
Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович нагадує, що 24 листопада о 16:00 пройде загальнонаціональна хвилина мовчання, після якої українці вдома та по всьому світу запалюватимуть свічки пам’яті у себе на вікнах чи біля меморіалів Голодомору, де б вони не були.
 
УІНП закликає медіа розмістити символ пам’яті - свічку або знак Голодомору - в ефірах, на сайтах та на шпальтах видань.
 
Нагадаємо, 4 жовтня Сенат США визнав Голодомор геноцидом українського народу.