Мінкульт вимагає скасувати передачу Почаївської лаври до рук УПЦ МП

13:15, 16.11.2018
Мінкульт вимагає скасувати передачу Почаївської лаври до рук УПЦ МП

Мінкульт вимагає скасувати рішення про державну реєстрацію права користування нерухомим майном комплексу Почаївської лаври та притягнути реєстратора до відповідальності (фото: Shutterstock)

Прокуратура Тернопільської області контролює хід розслідування щодо майна Почаївської лаври, яке було передано в користування УПЦ Московського патріархату до 2052 року.
 
Про це повідомляє 16 листопада прес-служба відомства.
 
Там підтвердили, що слідче управління Нацполіції Тернопільщини проводить досудове розслідування за фактом неправомірних дій державного реєстратора, який закріпив право користування нерухомістю Почаївської лаври за УПЦ МП.
 
Водночас, у прокуратурі зазначили, що представник Міністерства культури, "права та інтереси якого порушено, оскаржив до Міністерства юстиції зазначені дії державного реєстратора".
 
Таким чином Мінкульт вимагає скасувати рішення про державну реєстрацію права користування нерухомим майном Почаївської лаври та притягнути реєстратора до відповідальності.
 
"Досудове розслідування триває. Процесуальне керівництво здійснюється прокуратурою області, яка контролює хід розслідування у цьому кримінальному провадженні", - йдеться в повідомленні прокуратури.
 
Нагадаємо, шість споруд Почаївської лаври опинилися в користуванні УПЦ Московського патріархату до 2052 року. Міністерство культури, а точніше держава, фактично втратило контроль над історичною пам’яткою.
 
Більше того, у Тернопільскій облраді бояться кровопролиття через Почаївську лавру і на останній сесії було прийнято звернення до МВС України щодо необхідності її охорони.