Черкаський суд за 3 мільйони гривень відпустив підозрюваних у вбивстві журналіста Василя Сергієнка

13:15, 17.11.2018
Черкаський суд за 3 мільйони гривень відпустив підозрюваних у вбивстві журналіста Василя Сергієнка

Підозрюваних у вбивстві журналіста Сергієнка відпустили під заставу (фото: Діана Тяско / Facebook)

У Черкасах вчора увечері вийшли із-за грат ймовірні кати та вбивці Василя Сергієнка, журналіста з Корсунь-Шевченківського.

Оскільки колегія суддів Соснівського районного суду Черкас у складі Сергія Пироженка, Олени Марці шевської та Вікторії Романенко прийняла рішення призначити організатору викрадення та вбивства Вадиму Мельнику заставу у 2 млн гривень, а Віктору Горбенку, якого підозрюють у викраденні, побитті та катуванні – 800 тисяч гривень.

Про це інформує місцеве видання «Дзвін».

Після оголошення такого рішення черкаські активісти спробували не допустити його негайного виконання, адже підозрюваних правоохоронці розшукували по кілька років, а звільнення під заставу може дати їм можливість утекти. Почалися жорсткі сутички, внаслідок яких постраждали депутати Черкаської міської ради та активісти і була розтрощена зала суду.

Після того, як суддів та підозрюваних було виведено з суду, активістів заблокували у приміщенні. Вочевидь, це було зроблено для унеможливлення блокування автозаку, яким вивозили підозрюваних із суду.

На місці також працювала слідчо-оперативна група поліції, яка раніше прибула до суду, заявивши про проведення слідчо-оперативних дій у приміщенні через те, що в ньому зараз нібито скоюється злочин. У подальшому є ймовірність відкриття кримінального провадження.

Як зауважує черкаська активістка Діана Тяско, яка була присутня на суді, «цікаво, що окрім Мельника та Горбенка у справі фігурують й інші вбивці. Проте випускають разом саме цих двох».

«Я переконана, що це запланована акція. Адже саме Горбенко єдиний з усіх фігурантів вказав на Мельника як організатора. Є імовірність, що Горбенка або ліквідують, або відправлять за кордон. Окрім цього тепер у небезпеці родичі, свідки та активісти, які підтримували увесь час родину Сергієнків. Звинувачені, перебуваючи на волі, зможуть їм погрожувати чи заподіяти зло», –наголошує Діана.

Нагадаємо, що 4 квітня 2014 року тітушки помстилися 58-річному корсунському журналісту Василю Сергієнку за його громадську та журналістську діяльність. Його забрали серед білого дня на очах у матері і вивезли у невідомому напрямку. Вже згодом журналіста знайшли закатованим і закопаним у лісі.

Справа про жорстоке вбивство Сергієнка тягнеться із 2014 року, на лаві підсудних – п’ять підозрюваних, однак рішення суди не поспішають виносити.

«Два роки ми шукали організатора цього вбивства. Затримали його та ще чотирьох виконавців. Встановили місце знаходження ще одного виконавця на території США. Направили каналами Інтерпол всі документи для його затримання та подальшої екстрадиції. І суд приймає таке рішення: організатору – застава 2 мільйони гривень, виконавцю – 800 тисяч гривень. Як реалізувати конституційне право людини на життя, якщо таке відбувається у правоохоронній системі?», – обурюється на своїй сторінці у ФБ голова Національної поліції України Сергій Князєв.

Наразі стороною слідства та обвинувачення було поширено інформацію про розгляд апеляції на ухвалу про заставу, яка відбудеться вже у цей понеділок.

«Зараз як ніколи необхідно всім згуртуватися та відвідувати всі суди та акції протесту», – закликає черкащан Діана Тяско.