Генералів Міноборони звільняють з армії заради «незалежного» громадського контролю

17:30, 18.11.2018
Генералів Міноборони звільняють з армії заради «незалежного» громадського контролю

Церемонія урочистих проводів на пенсію в Міністерстві оборони (фото: Міністерство оборони)

Українських генералів звільняють зі служби та відправляють на пенсію, щоб згодом створити із них нібито незалежну контрольно-експертну раду цивільного контролю.

Про це пише Новинарня.

У суботу, 17 листопада, в Міністерстві оборони України вперше відбувся урочистий ритуал проводів на пенсію з військової служби. З усіма почестями проводжали державного секретаря МОУ генерал-полковника Олександра Дубляна.

У військовому ритуалі взяли участь міністр Степан Полторак, начальник Генерального штабу – Головнокомандувач Збройних сил України генерал армії України Віктор Муженко, керівництво МО та ГШ, керівники структурних підрозділів, запрошені та почесні гості, рідня, військовослужбовці почесної варти та оркестр.

“Міністерство оборони перебуває на стадії завершення реформування структурних підрозділів, у яких міняються функції, завдання і відповідальність за напрямок діяльності”, – пояснив журналістам Степан Полторак, якого цитує прес-служба МОУ.

“В цілому, ми переходимо на новий формат, посилюємо цивільний контроль над Збройними силами України. Заступники Міністра оборони є політичними фігурами, а державні службовці – начальники департаментів, управлінь і відділів – призначаються на конкурсній основі. Конкурси оголошені і проходять протягом останніх шести місяців”, – розповів Полторак.

Сам він став цивільним нещодавно – 13 жовтня, щоправда, пішов із військової служби без урочистого ритуалу.

“Після завершення відпрацювання наказу Міністерства оборони з нового року відзначення військовослужбовців, незалежно від займаної посади та звання, такий військовий ритуал буде введено по всіх Збройних силах України, у Головному управлінні розвідки, а також у Державній службі транспорту”, – зазначив глава МОУ на церемоніалі для генерала Дубляна.

“Заходи відбуваються відповідно до Закону України «Про національну безпеку», Указу Президента, яким прийнято Стратегічний оборонний бюлетень”, – пояснив також Полторак.

За його словами, з початку 2019 року Міністерство оборони повинно стати новим за формою, сутністю та порядком виконання завдань.

“Починаючи з 2019 року, чисельність військовослужбовців, які проходять службу безпосередньо в Міністерстві оборони, буде складати тільки 18%. Зараз переважна кількість — це військовослужбовці Збройних Сил України”, – сказав Полторак.

Міністр оборони вручив генерал-полковнику Олександру Дубляну відзнаку “холодна зброя” та зазначив, що той віддав військовій службі 37 років свого життя, почавши офіцерську службу командиром танкового взводу, пройшов Афганістан та АТО.

Степан Полторак пояснив журналістам, що на своїй посаді Дублян залишатиметься, але вже як цивільна особа.

“Міністр, який також уже зняв військову форму, збирається за таким самим сценарієм вирядити на пенсію чи у відставку й деяких своїх заступників”, – коментує ТСН.

Про те, як змінюється армія, щоб відповідати стандартам НАТО, читайте в "УМ".