В армії заперечують звинувачення УПЦ МП у відмові в капеланстві

13:57, 19.11.2018
В армії заперечують звинувачення УПЦ МП у відмові в капеланстві

Капелан на фронті: душпастирське служіння священиків на лінії оборони від російської агресії стартувало із початком війни (фото: Національна гвардія)

Військовим психологам доводиться спростовувати інформацію УПЦ Московського патріархату, в якій стверджується, що священнослужителям цієї конфесії не дозволяють бути капеланами в армії.

Про це повідомляє Українська правда.

"Інформація розповсюджена прес-службою даної конфесії не відповідає дійсності та являється маніпулятивною", - йдеться у відповіді на інформаційних запит в генеральному управлінні Морально-психологічного забезпечення ЗСУ.

Зокрема, у військовому відомстві стверджують, що задоволення релігійних потреб військовослужбовців "передбачає принцип рівності усіх релігій, віросповідань та релігійних організацій перед законом".

Однак у Зюройних силах уточнили, що для задоволення релігійних потреб особового складу не залучають капеланів, які не здійснювали заходи душпастирської опіки військовослужбовців в районі ООС (АТО).

Також в управлінні повідомили, що рішення про призначення релігійної організації, від якої здійснюватиметься відбір капелана, приймає командир військової частини, відповідно до запитів військовослужбовців, шляхом анонімного опитування.

Зазначається, що жодних інших документів про призначення капеланів у ЗСУ не існує.

8 листопада в УПЦ Московського патріархата, який підпорядковується Російській православній церкві, повідомили, що Генеральний штаб ЗСУ навесні 2018 року розпорядився не допускати її капеланів у військові частини.

У церкві заявили, що ЗСУ сформували списки з іменами священиків УПЦ МП, яких названо "учасниками гібридної війни".

Нагадаємо, УПЦ МП відмовилася брати участь у створенні об’єднаної української церкви.

Як повідомляла "УМ", у Жовкві священик УПЦ МП закрив церкву перед труною з загиблим АТОвцем