Україна погрожує вийти з Інтерполу, якщо його очолить Росія

16:20, 19.11.2018
Україна погрожує вийти з Інтерполу, якщо його очолить Росія

Аваков: Якщо доводи України, правозахисників та керівництва інших країн щодо неможливості обрання на посаду представника Росії не будуть почуті, то Україна розглядатиме можливість призупинення членства в Інтерполі (фото: Vyacheslav Abroskin / facebook.com)

Україна розгляне питання про призупинення членства в Інтерполі у разі обрання президентом представника Росії.
 
Про це міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив 19 листопада, перед днем голосування, під час 87-ї сесії Генеральної Асамблеї Інтерполу в Дубаї, інформує прес-служба МВС.
 
"Можливе президентство Росії в Інтерполі - абсурдне, суперечить духу та цілям організації. Україна розгляне питання щодо призупинення членства в Інтерполі, в разі обрання на посаду президента Інтерполу представника Росії", - підкреслив Аваков.
 
За його словами, у разі, якщо доводи України, правозахисників та керівництва інших країн щодо неможливості обрання на посаду представника Росії не будуть почуті, то Україна розглядатиме можливість призупинення членства в Інтерполі.
 
Раніше Аваков підкреслював, що перспектива для агресора Росії очолити Інтерпол - гібридна загроза для всього світу.
 
"Всі ми добре знаємо, як Росія зловживає можливостями Інтерполу для боротьби та переслідування політичних опонентів. Не можу допустити думки, що ми можемо повернутися до трагічної історії 1938 - 1945 років, коли міжнародною поліцейською організацією керували  Гейндріх та Кальтенбруннер, а штаб-квартиру після аншлюсу Австрії перенесли до Берліну", - відзначав очільник МВС України.
 
Як відомо, на посаду голови Інтерполу претендує ветеран російського МВС і зовнішньої розвідки Російської Федерації Олександр Прокопчук.
 
Делегація України намагається завадити призначенню Прокопчука в Дубаї, де 18 листопада розпочалася 87-я сесія Генеральної асамблеї Інтерполу.
 
За даними українських правоохоронців, Прокопчук є кадровим співробітником розвідки Росії, інфільтрованої в Інтерпол.
 
Як повідомляла "УМ", президент Інтерполу Мен Хунвей зник після поїздки в Китай. Пізніше виявилося, що там його заарештували за підозрою в "злочинній діяльності".