Жителі Сміли перекрили трасу на Київ з вимогою справедливого тарифу на газ

16:55, 19.11.2018
Жителі Сміли перекрили трасу на Київ з вимогою справедливого тарифу на газ

Сміляни бояться, що борги "Сміла Енергоінсвесту" повісять на місто (фото: соцмережі)

У понеділок 19 листопада жителі міста Сміла, у якому з великою затримкою подали в оселі тепло, знову вийшли на дорогу. 
 
Після обіду, як і було анонсовано, громадські організації міста спільно з ветеранами АТО поставили пункт обігріву біля села Костянтинівка на київській трасі, підвезли туди продукти, палатку, буржуйку і шини. Акція протесту, кажуть, планується безстрокова.
 
"Будемо стояти до останнього. Але борги "Сміла Енергоінсвесту" на себе не візьмемо. У наших платіжках боргів за тепло немає. А хто вкрав ті гроші, хай і платить", - сказала "Україні молодій" обурена жителька Сміли Марина Ткаченко.
 
 
Річ у тім, пояснює жінка, що газ у замерзле місто дали вольовим рішенням президента Петра Порощенка після того, як у смілян урвався терпець і вони пікетували Кабмін і палили шини біля "Черкасигазу", але договору з НАК "Нафтогаз" місцеве комунальне підприємство "Смілатеплокомуненерго" так і не отримало.
 
І сміляни бояться, каже вона, що борги повісять на місто.
 
Тим часом до протестувальників виїхав міський голова Олексій Цибко і попросив їх не робити акцію безстроковою, аби не паралізувати рух у центрі країни.
 
 
"Газ місту дали і в оселях смілян тепло. Я сьогодні зранку відвідав усі наші освітянські заклади, вони теж опалюються. Тож я вважаю, що ми мусимо розпочати дипломатичні перемовини з "Нафтогазом", - наголосив Олексій Цибко.
 
За його словами, ще з літа Сміла має лист від "Нафтогазу" про те, що місцеве комунальне підприємство "Смілатеплокомуненерго" не має боргів перед НАК.
 
Тож вчора на сесії Смілянської міської ради, зазначає Олексій Цибко, було прийнято рішення щодо звернення до президента України з проханням втрутитися у ситуацію з підписання угоди з Нафтогазом, оскільки це питання заходить у глухий кут.
 
За яким тарифом наразі платитимуть сміляни за газ, міський голова не знає. Бо від "Нафтогазу" немає пропозиції щодо ціни, пояснює міський голова Сміли. І додає, але сміляни заплатять за той газ, який наразі взяли, бо "ми чесні й порядні люди". 
 
 
"Тільки от борги "Сміла Енергоінвесту" повісити на Смілу не вдасться. І на штрафах, пені наживатися на смілянах у олігархів не вийде. Сміла на колінах стояти не буде", - заявляє  міський голова Олексій Цибко.
 
Якщо ж договору про ціну газу не буде, каже міський голова, Сміла буде розраховуватися за цінами минулого року. 
 
Як повідомляє у Фейсбуці смілянський активіст Ілля Слободяник, нині сміляни вже перекрили дорожній рух не лише біля села Костянтинівки на виїзді зі Сміли в сторону Києва. Також перекриті дороги в сторону Черкас та за міською лікарнею на Загреблі в сторону Кам’янки і Кіровоградської області.
 
 
"Акція триватиме до підписання договору на газ з НАК "Нафтогаз України" по адекватній ціні та без нав'язування Смілі чужих приватних боргів - боргу "Сміла Енергоінвесту", - підсумовує Ілля Слободяник і закликає смілян долучатися до акції протесту.
 
Нагадаємо, опалення в місті Сміла Черкаської області почали давати лише після втручання президента.