Міжнародний кримінальний суд візьметься за справу щодо призову кримчан до армії РФ

20.11.2018
Міжнародний кримінальний суд візьметься за справу щодо призову кримчан до армії РФ

Лави російської армії суттєво поповнилися примусово за рахунок анексованих українців.

Інформаційне повідомлення про факти незаконного призову українців до армії країни-окупанта найближчим часом розглянуть фахівці Міжнародного кримінального суду (МКС). 
 
 
Підконтрольні Москві військкомати розіслали майже три тисячі повісток кримчанам у рамках призовної кампанії «Осінь-2018».
 
 
В одному лише окупованому Росією місті Севастополь повістки отримають 400 осіб призовного віку. 
 
Молодих хлопців пошлють служити до військових частин Краснодарського краю, а також у Московську, Ростовську та інші області.
 
Окупанти вже запланували відправити понад 2,5 тисячі новобранців iз Криму літаками військово-транспортної авіації до військових частин Росії, з них понад тисячу новобранців — на російську військову базу у Вірменії.
 
Правозахисники вивчили 165 нормативно-правових актів, що підтверджують факти проведення призову кримчан на службу в російській армії.
 
За відмову служити в армії країни-окупанта на людей чекає кримінальне переслідування. За інформацією правозахисної групи «Крим SOS», лише в 2018 році окупаційні суди Криму оштрафували 18 осіб за ухиляння від служби в російській армії. Людей незаконно змусили виплатити від 18 тисяч до 50 тисяч рублів штрафу.
 
Аналітик ГО «Кримська правозахисна група» Олександр Сєдов розповів, що вдалося знайти дев’ять наказів про нагородження кримчан за участь у військовій операції в Сирії.
 
Це красномовно свідчить на користь того, що російська влада використовує мешканців окупованого півострова для участі у своїх військових операціях за межами РФ.
 
Правозахисники заявляють про те, що на даний час є 33 судовi вироки щодо жителів Криму за ухиляння від служби у збройних силах РФ, а ще три подібні справи перебувають на розгляді в російських судах.
 
— Окупаційна влада Криму не має права закликати людей, що проживають на анексованих територіях, до лав своєї армії, — впевнений заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров. — Практично весь світ вважає Росію агресором та окупантом, але в Кремлі не визнають міжнародного права та завжди заявляють про те, що питання Криму не існує. Як бути? Звичайно, не служити в армії окупанта. Відмова може загрожувати втратою свободи. Необхідно про це пам’ятати, але ж честь зберегти важливіше, чим просто жити та всього боятися!
За чотири роки окупації Криму військо Російської Федерації поповнилось майже на 12 тисяч українців iз півострова, хоча це суперечить усім нормам міжнародного гуманітарного права. Люди просто потрапляють у пастку, побоюючись переслідувань із боку ФСБ.
 
Як розповіла прокурор прокуратури Автономної Республіки Крим Єлизавета Дзігора, країна-окупант відверто порушує всі норми міжнародного права, а також 51-шу статтю IV Женевської конвенції щодо недопущення призову на службу до збройних сил держави-окупанта.
 
Найближчим часом офіс МКС в Україні почне своє розслідування на підставі показів свідків та скарг потерпілих.
 
Єлизавета Дзігора нагадала, що раніше до МКС були подані інформаційні повідомлення щодо націоналізації держмайна на окупованій території та депортації цивільного населення — незаконне переміщення ув’язнених iз території Криму на територію РФ.
 
— Будь-яке примусове залучення громадян України, які проживають у Криму, до служби у збройних силах Росії є військовим злочином, — підкреслив постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим Борис Бабин. — Особи, залучені до збройних сил Росії добровільно, можуть нести відповідальність за вчинення у статусі військовослужбовця міжнародних злочинів (військові та проти людства), за участь в агресії проти України та інших держав, а в окремих випадках — за державну зраду або сприяння порушенню територіальної цілісності України. На жаль, я не знаю жодного випадку притягнення до реальної відповідальності за такі злочини. Офіційна статистика свідчить, що поки що досить мало поступає відповідних скарг до Європейського суду з прав людини та до інших міжнародних організацій. Таку ситуацію можна пов’язати лише з агресивною політикою агентів впливу Росії...
 
За словами Бориса Бабина, ухилитися від служби у лавах армії окупанта можна: не ставати на військовий облік, не отримувати російський паспорт (хоча до цього теж примушують), їхати до України вчитися, жити та працювати.