Губернатор Ріо-де-Жанейро запропонував дати поліції дозвіл на відстріл злочинців

20.11.2018
Губернатор Ріо-де-Жанейро запропонував дати поліції дозвіл на відстріл злочинців

Вілсон Вітцель планує подолати злочинність у Ріо-де-Жанейро будь-якою ціною.

Новообраний губернатор бразильського Ріо-де-Жанейро Вілсон Вітцель хоче дати поліції штату карт-бланш на відстріл злочинців.
 
 
Такі ідеї — в ключі політики обраного президента країни Жаіра Болсонару.
 
 
«Правильно — це вбивати бандита, котрий має при собі зброю. І поліція чинитиме правильно: його голівоньку братимуть на приціл — і вогонь!».
 
Такі драконівські методи боротьби проти наркоторговців у Ріо-де-Жанейро анонсував в інтерв’ю бразильському виданню Estado de S. Paulo федеральний суддя країни Вілсон Вітцель.
 
В ефірі телеканала GloboNews він також прокоментував фото озброєних молодих людей, зроблені з гелікоптера. Приголомшеним телеведучим Вітцель заявив, що, мовляв, якби побачив такі кадри з патрульного гелікоптера поліцейських, він тієї ж миті віддав би їм наказ відкрити вогонь.
 
Ще кілька тижнів тому суддю Вітцеля у Бразилії мало хто знав. За даними серпневого опитування, рейтинг його популярності був на рівні лише одного відсотка. Наприкінці жовтня його обрали губернатором округу Ріо-де-Жанейро з несподіваними 60 відсотками голосів.
 
Як і обраний президентом Бразилії прихильник військової диктатури та колишній десантник Жаір Болсонару, Вітцель піднявся на хвилі популярності ультраправих поглядів. Посаду губернатора він обійме з першого січня. Своїм пріоритетом він обіцяє зробити боротьбу проти насильства, в якому потопає Ріо.
 
Розпочаті ще 2008 року заходи з відновлення правопорядку у фавелах — бідних околицях Ріо-де-Жанейро — за допомогою розширення мережі поліцейських відділків останнім часом зазнали краху. Попри всі зусилля влади, добре озброєні банди наркоторгівців повертаються і починають знову панувати у передмістях Ріо.
 
За словами Вітцеля, у зв’язку iз ситуацією, що склалась, він звернувся як до військової, так і до цивільної поліції штату, аби з’ясувати кількість навчених снайперів у їхніх підрозділах. У планах губернатора-судді — організувати для них інтенсивний вишкіл, аби вони були готові відстрілювати людей.
 
Такі плани майбутнього губернатора викликали велику хвилю критики. Адже те, що під час спецоперацій поліцейські «з необачності» вбивають мирних мешканців, — реальність уже сьогодні.
Один із відомих випадків — коли сиротами залишились діти чоловіка, якого застрелили через парасольку, яку поліцейські переплутали з рушницею.
 
Жертвою подібної «плутанини» став також робітник зі звичайним дрилем у руках. Коли по житлових кварталах влаштовують обстріли з гелікоптерів, навіть діти шкільного віку не можуть почуватися в безпеці. Пояснення ситуації від Вітцеля приголомшливі: у цих операціях просто не були задіяні кваліфіковані снайпери.
 
У найближчих планах Вітцеля — візит до Ізраїлю, де новобраний губернатор планує придбати військові дрони Tikad, оснащені кулеметами, які розробила американська стартап-компанія Duke Robotics. У поїздці Вітцеля супроподжуватиме син новообраного президента Жаіра Болсонару, сенатор Флавіо Болсонару.
 
Адже ідея відстрілювати бандитів на відстані подобається й новому президентові. Мовляв, як частина миротворчої місії ООН на Гаїті бразильські військові вже так робили. «Якщо вони відстежували когось зі зброєю, його відразу ж відстрілювали», — сказав якось він.
 
Але у  Бразилії  діють бра­зильські закони, нагадує в розмові з «Німецькою хвилею» полковник Робсон Родрігес да Сілва, який обіймав посаду заступника командувача військовою поліцією Ріо-де-Жанейро до початку 2016 року.
 
«Щоб втілити це в життя, Вітцелю спочатку доведеться повалити правову державу. Адже, з юридичної точки зору, це нонсенс, оскільки законного нападу не буває. Є лише законна самооборона», — каже він.
 
До того ж, наголошує пан Родрігес, слід замислитись над тим, наскільки психічно здоровими є люди, які добровільно йдуть на такі операції. «Така людина або втратила зв’язок із законом, або садист, або має проблеми з головою, які не дають їй зрозуміти зміст чинного законодавства. Або ж ця людина має серйозні збочення».
 
Громадські активісти в Ріо відреагували на плани Вітцеля обуренням. Розкритикувала плани й правозахисна організація «Міжнародна амністія». Там вважають, що такі методи спровокують лише більше насильства, та й зрештою вони суперечать чинному законодавству. Критики планів майбутнього губернатора Ріо прогнозують акції помсти з боку наркобанд.
 
Тим часом новообраний президент Болсонару вимагає законодавчих змін, які б розв’язали руки поліції. Відповідний законопроект уже був поданий сенатором Жозе Медейрушем із нині опозиційної партії Podemos.
 
У ньому подається більш широке визначення рамок дозволеного законом самозахисту. Згідно із законопроектом, належать сюди, приміром, і ситуації, коли поліцейський «завдає поранень чи вбиває когось, хто має при собі зброю, застосування якої обмежене на законодавчому рівні».