Захоплені Росією військові з України перебувають в Керчі: поранені в лікарні

11:59, 26.11.2018
Захоплені Росією військові з України перебувають в Керчі: поранені в лікарні

Військові судна України та Росії в морі неподалік Керченської переправи (скріншот відео)

Військові ВМС України, яких захопили російські силовики біля Керченської протоки, перебувають у Керчі, трьом пораненим надається медична допомога.

Про це в ефірі 112 каналу повідомила уповноважена з прав людини Людмила Денісова.

Вона сказала, що їй врешті вдалося переговорити із "колегою" з Росії Тетяною Москальковою.

Тетяна Москалькова проінформувала, що троє українських військових перебувають у лікарні після поранення, їм надано медичну допомогу.

Поранені в ході нападу Росії на українські кораблі нібито перебувають у стабільному задовільному стані, їх життю нічого не загрожує.

Решта із 23 захоплених в полон Росією військових перебувають у Керчі, але в якій саме установі - не повідомлялося.

Водночас Росія категорично заперечує інформацію про 6 поранених, яку повідомляли українські військові.

Представник Президента України Борис Бабін повідомив, що поранених могли вже доправити до Москви. Ця інформація наразі не підтверджена.

Два катери та буксир, на які напали силовики ФСБ Росії і нейтральних водах біля Керченської переправи, тед були відбуксовані до порту Керчі в анексованому Криму.

У коментарі "Громадському" Тетяна Москалькова повідомила, що проти захоплених військових ВМС України можуть порушити кримінальну справу.

"Я передбачаю, що може бути кримінальна справа у зв’язку з незаконним перетином кордону (нібито територіальних вод РФ у Чорному морі – ред.). Логічний такий висновок. Теоретично, моряки можуть бути затримані", - сказала омбудсвумен Росії.

На запитання про те, яка подальша доля українських військових, яких, за інформацією ФСБ, відправили до Керчі, Тетяна Москалькова відповіла: "Чи будуть вони там сидіти, чи буде обмін - я не знаю, це не в межах моєї компетенції".

Також вона заявила, що не отримувала жодних скарг ані від моряків, ані від їхніх родичів чи адвокатів.

Нагадаємо, Росія захопила в полон 3 військових судна України. Після тарану і обстрілу на них нібито було 6 поранених. Українські експерти переконують, що судна ВМС України були в нейтральних водан навіть із врахуванням 22-кілометрової зони навколо анексованого Криму.

Через напад Росії в Україні можуть ввести воєнний стан.

Міжнародна спільнота вимагає від Росії вгамуватися та дати доступ до Азовського моря.